Kevesebb az álláskereső, de sok a betöltetlen hely

munkanélküliség megtakarítás
Budapest, 2011. augusztus 1. Egy álláskereső ügyét intézik a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának Baross utcai kirendeltségében. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint a munkanélküliségi ráta 2011. második negyedévében az első negyedévi 11,6 százalékról és az egy évvel korábbi 11,1 százalékról 10,8 százalékra csökkent. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma Magyarországon, egy év alatt mintegy 6,3 százalékkal. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján 20 ezerrel kevesebben keresnek munkát, mint tavaly ilyenkor.
Vágólapra másolva!

Májusban 36 400 álláskeresőt regisztráltak, 9,1 százalékuk első alkalommal jelentkezett a munkaügyi hivatalokban, ami jelentős, 12 százalékos csökkenés az előző évihez képest. Az álláskeresők

10 százaléka volt pályakezdő.

Csökkent azoknak a száma is, akiknek egy év alatt nem sikerült állást találniuk. Ők az álláskeresők 27 százalékát teszik ki.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A foglalkoztatási szolgálat adatai szerint

152 400 álláskereső kapott munkanélküli támogatást,

40,5 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek.

A foglalkoztatók 36 100 új, betölthető álláshelyet jelentettek be májusban, 52 százalékukra igényeltek támogatást. A bejelentett támogatott álláshelyek száma 19 ezer volt, 75 százalékban a közfoglalkoztatáshoz tartozott.

Májusban 125 000 üres álláshely volt,

amelyből 82 800 betöltetlen maradt.

A legtöbb dolgozót a kisboltoktól, a biztonsági rendszer szolgáltatástól, a cipőgyártóktól és a nyomdaipartól bocsátották el Vas, Tolna és Bács-Kiskun megyében.