Újabb bankbotrány: most a Barclays-nál derültek ki csúnya dolgok

2017.06.20. 15:45

Vádat emeltek az egyik legnagyobb brit befektetési bankcsoport, a Barclays és négy volt vezetője ellen. A válság óta ez az első eset, hogy egy egész bank ellen emeltek vádat.

A súlyos csalási ügyek felderítésére szakosodott brit nyomozóiroda szerint egészen a 2008-as pénzügyi válságig nyúlik vissza, amikor a Barclays a piacról hajtott fel pótlólagos tőkét.

A Barclays Bank egyik manchesteri fiókjaForrás: NurPhoto/Jonathan Nicholson/NurPhoto/Jonathan Nicholson

A Barclays, valamint a Qatar Holding és a Challenger Universal Ltd. katari alapok között 2008 júniusa és októbere között történt tranzakció, de a vádemelés kiterjed egy 3 milliárd dolláros hitelkeretre, amelyet a Barclays nyújtott 2008 novemberében a katari államnak.

Vádat emeltek John Varley, a Barclays akkori vezérigazgatója és három volt területi igazgató ellen is.

A válság idején a brit kormány és a brit jegybank - minden idők legnagyobb - garanciavállalásokkal együtt összesen 500 milliárd fontos, vagyis átszámítva 180 ezer milliárd forintos bankmentő programját indította el, amelynek révén állami tulajdonba kerültek brit nagybankok.

Katari utcaképForrás: AFP/robertharding/Frank Fell

Az akkor részlegesen államosított két legnagyobb bank, a Royal Bank of Scotland és a Lloyds megmentésére  több mint 65 milliárd font tőkeinjekciót fordított a kormány. A Barclays nem kért a  támogatásból, hanem katari partnereivel lebonyolított tranzakciókból vont be pótlólagos likviditást. A nyomozóhatóság szerint ebből a pénzből juttatott vissza a Barclays a katari államnak 3 milliárd dolláros hitelkeret formájában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK