A szója lesz az évszázad sztárja

szója szójabab
Keleten népszerű
Vágólapra másolva!
Ahogy a kínai szójababfogyasztás szárnyalást mutat, az amerikai és a brazil farmerek egyre inkább versenyeznek, hogy ki tudják elégíteni a keresletet. A jelenlegi trendek alapján úgy tűnik, a szójabab ragyogó jövője borítékolva van a nyersanyagpiacon.
Vágólapra másolva!

Az idei év fordulópontot jelent az amerikai mezőgazdaságban. Úgy tűnik ugyanis, hogy a szójabab megfosztja trónjától a kukoricát, és a legnagyobb területen bevetett növényi nyersanyag lesz az Egyesült Államokban – írja a Financial Times.

Ráadásul ahogy a termelés egyre jelentősebb Brazíliában és Argentínában is, az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium várakozása szerint a következő évtizedben a szójabab globálisan több mint 10 millió négyzetkilométernyi termőföldön lesz jelen. Ezzel pedig lenyomja az árpát, a kukoricát, a gyapotot, a rizst, a cirokot vagy a búzát.

Kínai motor

A szójabab menetelése mögött igen jelentős részben a kínai fogyasztás áll. Ezt jelzi, hogy

az ország importja az elmúlt évtizedben megháromszorozódott, és a következő évben várhatóan eléri a 93 millió tonnát

– ami 66 kilogrammot jelent fejenként évente. Nem véletlen tehát, hogy a jövő hónapban egy kínai delegáció utazik majd az USA-ba, hogy a szójababban gazdag Iowa államban megállapodást írjanak alá, amely akár rekord mértékű vásárlást is magában foglalhat.

A kínai fogyasztás pörgeti a piacot Forrás: Dreamstime

Miközben pedig az olyan kiemelt jelentőségű nyersanyagok, mint a búza iránt a globális kereslet évi nagyjából 1 százalékkal bővül,

a szójababkereslet évente 5 százalékkal emelkedik.

Ezzel pedig lehagyja a kukoricát is, amely a legfőbb haszonélvezője az amerikai bioüzemanyag programoknak.

Éleződő verseny

Noha a szója az amerikai, az európai és a feltörekvő piaci élelmiszeriparnak is fontos részét képezi, a fogyasztás növekedésének motorját Kína jelenti. Az amerikai adatok szerint a világ második legnagyobb gazdasága egy évtizeden belül 121 millió tonna szójababot fog importálni, ami több mint 30 százalékos emelkedés a jelenlegi szinthez képest. Külön érdekesség, hogy bár Kínában van szójababtermelés, ez mégis alig haladja meg a 15 millió tonnát. A hazai termelés ugyanis költségesebb Kínában, mint az import.

Mindeközben viszont

egyre éleződik a verseny az Egyesült Államok és Brazília között a piaci részesedését.

Tavaly például Brazília adta a kínai szójababimport több mint felét, míg az USA a 35 százalékát, Argentína pedig a 10 százalékát.

A szójababtermelést ráadásul az sem fogta vissza az elmúlt időszakban, hogy a nyersanyag árfolyama jelentősen alatta volt a néhány évvel ezelőtti csúcsoknak – köszönhetően az Észak- és Dél-Amerikából származó jó minőségű és nagy mennyiségű termésnek. A jövőbe tekintve pedig az elemzők úgy számolnak, lenyűgözően nagy kereslet lesz a szója iránt, ami a következő évek egyik legfontosabb növényi nyersanyagává léptetheti elő a szójababot.