Belebukott a botrányokba az Uber vezetője

Uber taxi
20150913 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration shows the logo of Uber on a smart phone during a protest of Brussels taxi drivers against taxi-app Uber, 20150913, in Brussels. Brussels' taxis ride Today at half price. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK
Vágólapra másolva!
Távozik az Uber vezérigazgatói posztjáról Travis Kalanick. Úgy tűnik, a sorozatos botrányokat már a részvényesek sem viselték el, ez pedig a társalapító Kalanick székébe került.
Vágólapra másolva!

Több órás drámai tárgyalás után végül lemondott vezérigazgatói posztjáról Travis Kalanick, az Uber társalapítója. Noha Kalanick továbbra is tagja marad az igazgatótanácsnak, az elmúlt időszak sorozatos botrányait a befektetők már nem tolerálták – írja a Business Insider.

A The New York Times tudósítása szerint az Uber részvényesei az elmúlt hónapok botrányai után már nyíltan szembementek Kalanickkal.

Az egyik leghangosabb ellenállást, a hírek szerint a Benchmark kockázati tőkés vállalat fejtette ki.

A Benchmark partnere, Bill Gurley egyébként szintén tagja az Uber igazgatótanácsának.

Mielőtt a New York Times beszámolt volna Kalanick lemondásáról, már felröppentek hírek azzal kapcsolatban, hogy Gurley és más befektetők – mint a Fidelity Investments és a First Round Capital – már egyeztetnek Kalanick jövőjéről.

Travis Kalanick, az Uber alapítója Forrás: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Az Uber belső botrányai egy február 19-én megjelent blogbejegyzéssel indultak, amikor egy korábbi mérnök, Susan Fowler megírta,

miután a cég egyik vezetője állítólag szexuális ajánlatot tett neki, a HR osztály lesöpörte az asztalról a panaszát a menedzser kiváló teljesítményére hivatkozva.

Miután Fowler ragaszkodott a panaszához, a HR továbbra sem vette figyelembe azt, majd a főnöke még kirúgással is megfenyegette az ügy miatt – írta Fowler.

A lavina ezt követően indult be, és

négy hónap alatt 20 embert bocsátottak el a cégtől, miután összesen 215 panasz érkezett a dolgozóktól.

Ezek között a három legjelentősebb a diszkrimináció (54), a szexuális zaklatás (47), valamint a szakmaiatlan magatartás (45) volt. Korábban egyébként több vezető beosztású munkatárs is inkább a távozást választotta az Ubertől, ugyancsak a belső botrányokra hivatkozva.