Másfél évszázad után belebukott a rossz hitelekbe Velence tartomány két bankja, a 150 éves Banca Popolare di Vicenza és a Veneto Banca. Mindkét pénzintézetet egyetlen euróért vásárolta meg a CIB anyabankja, a tőkeerős Intesa SanPaolo. Sőt, kapott mellé 12 milliárd euró állami garanciát is, amiért átvette a bankok „jónak” minősített követeléseit. A felszámolásra a kormány ezen kívül 5,2 millió eurót fordít, de legalább elejét veszi egy bankpániknak. Az Intesa részvényei már szárnyalnak.

Nem ért véget az olasz állami mentőcsomagok ideje a bankszektorban. A világ legrégebbi bankjának számító Monte Paschi di Siena megmentése után most további 17,2 milliárd eurót áldoz a római kabinet két bajba került bank felszámolására.

A Velence tartományban lévő 150 éves múltú Banca Popolare di Vicenza és a Veneto Banca hónapok óta a csőd szélén állnak, és a rengeteg rossz követelésük miatt hiába kerestek befektetőt, ezért végül itt is az államnak kellett közbelépnie.

Az Intesa SanPaolo Bank menti meg a két csődbe ment velencei bankot.Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

A hétvégén meghozott kormánydöntés szerint 5,2 milliárd euró gyorskölcsönnel segítik ki a bajba jutott pénzintézeteket, melyeket egy jó és egy rossz bankká daraboltak szét.

A „jó” minősítésű követeléseket egy euróért átvette a CIB anyabankja, az Intesa SanPaolo, a rossz hitelekkel hátramaradt két bank csődeljárását pedig már az állam finanszírozza. A betétesek pánikrohamát megakadályozandó a kormány 12 milliárd euró értékben garanciát vállalt a jó követelésekre is, és ma reggelre a két becsődölt bank ügyfeleit, alkalmazottait és fiókjait már át is vette az Intesa.

A Veneto Banca régóta bajban van.Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Pier Carlo Padoan pénzügyminiszter tájékoztatása szerint az egy eurós vételárnál nem érkezett jobb ajánlat a két bankra, és a kormány döntését az Európai Unió versenyjogi biztosa is tudomásul vette.

Margrethe Vestager szerint az állami beavatkozás ebben az esetben azzal indokolható, hogy így elkerülhető a bankpánik Velence tartományban, amely esetleg átterjedhet más bankokra is. Paolo Gentiloni olasz kormányfő tegnap úgy fogalmazott, hogy a mentőcsomagra a betétesek védelmében és a bankrendszer egészsége érdekében van szükség. Olasz lapértesülések szerint a csőd miatt körülbelül 4000 alkalmazott veszítheti el állását.

Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök.Forrás: AFP/Tiziana Fabi


Rövid időn belül ez már a második nagy értékű állami mentőöv, melyet az olasz pénzügyi szektor kap, és elemzők szerint szükség lesz további állami segítségre is a bankok iránti bizalom fenntartásához. A bankok mérlegében ugyanis mintegy 320 milliárd euró értékű rossz követelés található, amely az euróövezet bankjainál lévő problémás hitelek körülbelül egyharmadának felel meg.