Ezek ma a világ legfontosabb gazdasági tényezői

jóslás hangulat befektetés tőzsde kilátás jövő meglepetés
Vágólapra másolva!
Trump, Kína, Fed, függőség és újra Kína – ezekre a főbb gazdasági tényezőkre hívja fel Anna Stupnytska, a Fidelity International nemzetközi közgazdásza a befektetők figyelmét és mutatja meg öt figyelemre méltó grafikonon, miért is olyan fontos számításba venni a fenti listát.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évben a globális növekedést a fő jegybankok által végrehajtott további lazítások és a kínai kormány által a gazdaságba juttatott költségvetési és monetáris ösztönzés tartotta lendületben.

Ez a hátszél azonban mára megszűnt, így a globális növekedés az év első felében elérte csúcspontját, és mostanra lanyhulni kezdett, aminek okai között ott van az ipari megrendelések számának csökkenése és a lassuló világkereskedelem is. Bár közvetlen recesszió veszélye nem fenyeget, a következő hónapok során a növekedés várhatóan tovább fog lassulni, mivel egyelőre semmilyen, újabb gyorsulást okozó hatás nem látszik a horizonton.

Forrás: Fidelity International, OECD, 2017. június

Vajon a Trump-féle ösztönzőcsomag képes lesz-e lendületbe hozni a gazdaságot?

Érzékelhető hatáshoz látványos beavatkozásra lenne szükség, de erre – legalábbis idén – nem valószínű, hogy sor kerül.

A költségvetési ösztönzőket pedig lehet, hogy be sem vezetik, mivel az USA gazdasága a ciklus viszonylag késői szakaszában jár.

Nem lesz „kemény landolás"

Kínában kezdenek megszűnni a gazdaságnak az elmúlt évben komoly lendületet adó, ösztönző hatások. A kínai döntéshozók mérsékelt intézkedéseket vezettek be a monetáris és költségvetési politika szigorítása céljából,

melyek hatásai máris több mutatón is meglátszanak.

Lassanként a jogszabályokat is egyre szigorúbbra hangolják, ami tovább fokozza a monetáris megszorítások által előidézett lanyhulást.

Forrás: Fidelity

A kínai megszorítások mindeddig csupán enyhe szembeszélként hatottak a világgazdaságra, de arra számítunk, hogy a következő hónapok során, amikor a szigorúbb szabályok által a reálgazdasági folyamatokra gyakorolt hatások ténylegesen érzékelhetővé válnak,

ismét megjelennek a kínai gazdasággal kapcsolatos, komolyabb aggodalmak.

Ugyanakkor Kína pénzügyi rendszerének és jogszabályi környezetének meglehetős átláthatatlansága miatt e hatás mértékét és időpontját szokás szerint most sem egyszerű megjósolni.

Amikor a csapot elzárják

Bár a Fed az elmúlt hat hónapban hármoszor is emelte az alapkamat mértékét, az USA pénzügyi körülményei drámai lazuláson estek át 2016 eleje óta.

Az erős részvénypiacoknak köszönhető, laza pénzügyi körülmények, az alacsonyabb hozamok, a szűkebb hitelszpredek és a gyengébb dollár hatására a Fed felbátorodott és tovább folytatta a szigorítási ciklust.

Tette mindezt az év eddigi szakaszában a vártnál gyengébben alakuló növekedés és infláció ellenére.

A lassuló kínai gazdaság továbbra is veszélyt jelent a globális növekedésre, ezért a túlbuzgó jegybankok megszorításai akár visszafelé is elsülhetnek.

A Goldman Sachs USA pénzügyi feltételeit minősítő indexe
Emelkedő index = szigorodó pénzügyi körülmények
Forrás: Goldman Sachs, 2017. június Forrás: Fidelity

Miközben a jegybankok a likviditás csökkentésével vannak elfoglalva, kiszáradhat az elmúlt 18 hónapban a feltörekvő piaci eszközöknek támogatást jelentő pénzfolyam is.

Acélozzuk meg magunkat!

Az árupiacok erősen függenek Kínától, mivel ez az ország vásárolja fel számos ipari fém globális termelésének több mint a felét.

Az árupiaci árfolyamok nagy lendülettel érkeztek meg 2017-be,

ám azóta látványosan korrigáltak.

Ennek hátterében részben a spekulációra vonatkozó új korlátozások állnak – a lassuló kínai gazdaságon kívül persze, mely még mindig erősen függ a beruházások által előidézett növekedéstől.

Haver Analytics, 2017. június
2014-es árfolyam = 100 Forrás: Fidelity

Történtek kísérletek az ország gazdasági egyensúlyának helyreállítására (a lakóingatlanok iránti kereslet élénkítése, a társadalmi védőháló erősítése annak érdekében, hogy a fogyasztók megmozdítsák a tartalékaikat, valamint az adórendszer átalakítása), de ezek hatása eltörpül az infrastrukturális beruházások jelentősége mellett.

Egyes árupiaci termékek árfolyama nemrég felpattant, de a jelenlegi politikai irányvonalat látva nehéz elképzelni, hogy mi adhatna lendületet a további gyorsulásnak.

Fázzunk-e Kínától?

Ahogy a Fed emeli az alapkamatot, a kínai hatóságok pedig szigorúbbra veszik a monetáris politikát, az ezzel a két országgal szoros gazdasági kapcsolatokat ápoló feltörekvő piacok nyomás alá kerülhetnek.

Forrás: Haver Analytics, 2017. június Forrás: Fidelity

A helyzet azonban idén nem annyira aggasztó, mint pár évvel ezelőtt volt. A Brazíliához, Mexikóhoz és Oroszországhoz hasonló feltörekvő piacok (a GDP százalékában kifejezett tartalékaik alapján) jelenleg a korábbinál jobban fel vannak vértezve az árfolyamkockázatok ellen.

Általánosságban az alacsony árupiaci kitettséggel rendelkező, és Kínától kevésbé függő országok az átlagosnál jobb teljesítményt nyújthatnak.