A britek az atomenergia mellett teszik le a voksukat

Brit atomerőmű
SEASCALE, ENGLAND - FEBRUARY 04: A general view of the Sellafield nuclear plant on February 4, 2013 in Seascale, England. A report by the the Public Accounts Committee has stated that the cost of cleaning up the Sellafield nuclear waste site in Cumbria has reached 67.5 billion GBP and that costs will continue to rise in dealing with the tons of nuclear waste at the site. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Szalagcímekben támadják a britek energetikai miniszterét az atomenergia kritikusai. Richard Harrington egy nukleáris iparági konferencián az atomenergia jövőbeni meghatározó szerepe mellett foglalt állást, és úgy vélte, az Egyesült Királyság energiamixében kulcsfontosságú energiaforrást jelent.
Vágólapra másolva!

A brit szigeteken az 1990-es években épült utoljára atomerőmű. Az energiaügyekkel foglalkozó miniszter most egy londoni konferencián megerősítette:

megépítik a Somerset megyében Hinkley Point-nál tervezett atomerőművet a francia EDF kivitelezésében.

Mindez napokkal azután történt, hogy a brit számvevőszék (NAO) „kockázatosnak és drágának" tartotta az építésről szóló megállapodást. A költségek megugrását maga az EDF is megerősítette, miután a Le Monde megszellőztette, hogy az átadás is csúszni fog és a beruházás eredeti költségvetése sem tartható. A 18 milliárd font értékű beruházás várhatóan 1-3 milliárd euró közötti többletforrást igényel, és átadása a tervezettnél két évvel később, 2027-ben lesz.

Az áram ára

A kritikusok elsősorban azzal érvelnek, hogy a Hinkley-projekttel a kormány figyelmen kívül hagyja azt a fontos körülményt, hogy

a megújuló energiák bekerülési költsége olcsóbb lett a nukleáris energiáénál.

Indokolatlannak tartják az atomenergiának szánt kormányzati szerepet akkor, amikor a megújulók aránya folyamatosan nő a brit energiaszektorban.

A Sellafield-i atomerőmű Cumbriaban Forrás: Getty Images/2013 Getty Images/Christopher Furlong

A kormányzat, élükön a miniszterrel, azzal érvel, hogy a Hinkley-erőműre kötött 35 éves időtartamra szóló megállapodás kiszámíthatóságot és árbiztonságot ad majd az elektromos energiára.

A megawattóránként garantált ár 92,50 font lesz (körülbelül 105 euro), ezt a költséget csak az inflációval lehet a megállapodás hatálya alatt módosítani.

Ez az ár ugyanakkor több mint a duplája a jelenlegi nagykereskedelmi árnak, de elemzők szerint még így is igen versenyképes, összehasonlítva más, nem fosszilis hordozóra épülő megoldás költségével. A 60 évnyi üzemidőre tervezett Hinkley-nek tágabb vonatkozásban is lehetnek kedvező gazdasági hatásai, ugyanis a beruházáshoz kapcsolódóan több ezer új munkahely jön létre. Az atomenergiát támogatók oldaláról elhangzik az egyik legfontosabb érv is: ez az energiaforrás sokkal kiszámíthatóbb, mint a szél- és napenergiára épülő termelés.

Még több erőmű

Az említett számvevőszéki jelentés bírálja a kormányzatot azért is, mert a Hinkley-projekt finanszírozási modellje nehezen átlátható, és szinte teljes egészében figyelmen kívül hagyja a magánszektor bevonásának lehetőségét. Ez a körülmény a beruházás költségét növeli, mivel minden kockázatot az EDF-nek kell egyedül vállalnia.

Ezen kritikák ellenére az új londoni kormány eltökéltnek látszik:

az atomenergiáról mint a kormányzati elképzelések szerinti energiamix fontos alkotóeleméről nyilatkoznak, amely „megfizethető és megbízható" villamos energiát biztosít.

A miniszter azt is mondta, „konstruktív" megbeszéléseket folytat két másik szereplővel, a Horizon és a NuGen nevű, japán tulajdonú társaságokkal a Wales-be és Cumbria-ba tervezett új reaktorok ügyében. Bár a kivitelezőkkel esetlegesen köthető megállapodások újabb pénzügyi terheket jelentenének – a NuGen annak a Toshiba-nak a tulajdonában van, amely épp összeomlásával fenyegető válságon próbál túljutni.