Kiélezett harc a lakáspiacon, százszoros különbségek is lehetnek

2017.06.28. 12:35

 Az új lakások piacán toronymagasan vezet Győr-Moson-Sopron megye. Itt 11 új építésű lakás jut 10 ezer lakosra. A megyék között százszoros különbség is lehet. Jó példa erre Győr-Moson-Sopron megye, ahol 502 új lakás épült az idei első negyedévben, amíg Nógrád megyében mindössze csak 4 darab.

Az ingatlan.com elemzése szerint egyre nagyobb a harc a frissen piacra kerülő használt lakásokért. Amíg az érdeklődők száma országosan több mint 30 százalékkal nőtt, addig a kínálat bővülése ezzel egyelőre nem tud lépést tartani.

Továbbra is óriási különbségek jellemzik az magyarországi lakáspiacot. Győr-Moson-Sopron megyében 11 új lakás jutott tízezer lakosra az első negyedévben, ez pedig messze a legjobb érték az összes megye és Budapest eredményeit nézve. Ez az országos 2,1 lakásos átlagnak az ötszöröse - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. 

Budapest a középmezőnyben kapott csak helyet az 1,2 lakással.

 Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az adatokat értékelve elmondta, a megyék többségében fejlődés ment végbe.

 

IllusztrációForrás: MTI/Bugány János

 

Budapest viszonylag gyenge eredménye pedig várhatóan átmeneti, mert a fővárosban sok új lakás épül, de ezek még nem készültek el, így a következő időszakban javul majd a fővárosi statisztika.

Azt is látni kell, hogy több megyében a százalékos növekedés jelentős, de szám szerint kevés új lakás épült. Ilyen például

Nógrád megye, ahol 1-ről 4-re nőtt az új lakások száma, ami 300 százalékos növekedésnek felel meg. A területi különbségeket az is mutatja, hogy Győr-Moson-Sopronban 502 lakás épült, ami több mint százszorosa a nógrádinak.

Az összesítésből az is kiderül, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves megyében az új lakásokat magánszemélyek építették, ez pedig arra utal, hogy a lakásfejlesztők nem látnak jó lehetőségeket ezekben a megyékben. Ugyanakkor Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Zala megyében nem csak hogy több új lakás épült, de a tavalyi első negyedévvel ellentétben már vállalkozások is adtak át új lakásokat.

Az új lakások mellett a régi építésű házak is drágultak az elmúlt negyedévbenForrás: Origo

Még látványosabb a kereslet alakulása az egy hirdetésre jutó érdeklődések számát nézve. Nógrád, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok megyében ez a mutató 80 százalékkal nőtt, de Békésben is 70 százalék feletti volt az emelkedés.

Balogh László szerint a nagyobb verseny ebben az esetben nem azt jelenti, hogy elkapkodják az piacon megjelenő lakásokat, mint azt történt 2015 végén és 2016 elején.

Sokkal inkább azt látjuk, hogy több kulcsfontosságú szempontnak kell megfelelnie a használt lakásoknak, hogy eladhatóak legyenek. Akkor lehet gyorsan túladni rajtuk, ha az eladási áruk, a minőségük és elhelyezkedésük összhangban vannak egymással. Ha ezekből valamelyik nem teljesül, akkor elhúzódhat egy-egy lakás értékesítése.  - tette hozzá a szakember.

Egy győri ingatlanközvetítő iroda munkatársa, szakértője épp egy új építésű lakást mutat egy fiatal párnak.Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az elemzése kiemeli, hogy a használtlakás-piaci keresletnek többek között a kedvező hitellehetőségek és a lakosság pénzügyi mozgásterének bővülése is új lendületet adott. A piacra kerülő új lakások pedig nem csak a kínálatot és az ingatlanállomány minőségét frissítik fel a következő időszakban, de egy részük már néhány éven belül használt lakásként válik elérhetővé a vásárlók számára.

KAPCSOLÓDÓ CIKK