Az MNB megbírságolta a Keler Zrt--t

Magyar Nemzeti Bank
Budapest, 2015. április 16. A Magyar Nemzeti Bank központi, Alpár Ignác-tervezte műemlék épületének keleti homlokzata, a főváros V. kerületében, a Hold utcában. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank 15 millió forint bírságot szabott ki a KELER Központi Értéktár Zrt.-re a nyilvántartási, tájékoztatási, bejelentési és adatszolgáltatási problémák, valamint szabályozási hiányosságok miatt.
Vágólapra másolva!

Kiemelték, a jogsértéseknek

nincs negatív hatása a pénzügyi intézményrendszer tagjaira,

és az ügyfélérdekek sem sérültek.

A KELER Zrt.-nek fejlesztenie kell egyes informatikai, adat-nyilvántartási, valamint adatkezelési rendszereit.

Forrás: MTI/Balaton József

A tájékoztatás szerint a jegybank átfogó vizsgálatában a társaság működését 2014. január 1-jétől vizsgálták át, már ekkor is azonosítottak kisebb adathibákat. A vizsgálat hiányosságokat tárt fel többek között

a tényleges tulajdonosi nyilatkozatokat

érintően, illetve a pénzügyi információs egységként működő hatóság felé fennálló tájékoztatási kötelezettségek terén is.

Az MNB határidőt adott a hiányosságok pótlására, valamint a jogszabályszerű működést támogató intézkedések megtételére. A KELER Zrt. a hiányosságok kiküszöbölésére azonnali intézkedést tett.