Ingyenesen lehet beköttetni a vizet, a villanyt és a gázt

2017.06.30. 12:32

Ingyenes lesz a családok és a kkv-k számára a közműcsatlakozás, vagyis nem kell fizetniük a villany, a víz és a szennyvíz, valamint a gáz bekötéséért.

Egy átlagos méretű családi ház vagy üzlethelyiség akár több mint egymillió forintot is megtakaríthat azzal, hogy a kormány mérsékli, illetve díjmentessé teszi az eljárási díjakat – jelentette be a július 1-jén életbe lépő változást Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

Meghatározott fogyasztási mértékig díjmentes lesz a közműcsatlakozás. Vagyis azok számára lesz ingyenes a szolgáltatás, akik a legfeljebb óránként 4 köbméteres és a legfeljebb 32 amperes fogyasztásmérők beszerelését, valamint a 32 milliméter átmérőjű ivóvízvezeték és a 160 milliméter átmérőjű szennyvízvezeték bekötését kérik. Ezek elegendőek egy átlagos méretű családi ház ellátásához.

Forrás: AFP/Igor Zarembo

Nemcsak a csatlakozási alapdíjakat és a fogyasztásmérő díját engedik el, hanem gázbekötéseknél az elosztó 250 méterig a közcélú vezetéket is ellenérték nélkül építi ki, ami teljesen új szabály – hangsúlyozta az államtitkár. A víziközmű-szektorban a közműfejlesztési hozzájárulás a kis- és középvállalkozásokra is kiterjed.

A kedvezmény nemcsak az új építésű, hanem a lakóingatlan vagy az üzlethelyiség átalakításakor is igénybe vehető – hangsúlyozta.

Ezzel a családok újabb jelentős segítséget kapnak az otthonteremtéshez, és a hatályba lépő intézkedések javítják a hazai kkv szektor versenyképességét is - tette hozzá.