Holnap kezdődik a parlagfüves területek ellenőrzése, attól függően, hogy mekkora területen burjánzik a gyomnövény, akár 5 millióra is büntethetik a telek tulajdonosát.

A parlagfű irtás mindenkire vonatkozik, vagyis mindenhol kötelező. Szántóföldeken, réteken, legelőkön, ültetvényeken, út menti területeken, kiskertekben és még az erdőkben és építkezéseken is gondoskodni kell a gyomirtásról.

Helikopterrel is kutatnak a parlagfű utánForrás: MTI/Balázs Attila

A Nébih megjegyezte, kiskertekben a legjobb és természetes módja az irtásnak a gyomlálás, nagyobb területeken a rendszeres kaszálás jelenthet megoldást.

A parlagfű bejelentő rendszer július 1-jétől él, és már az okostelefonokról is elérhető.
Napjainkban Magyarország egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területeinek, a lakosság mintegy 20 százaléka szenved az allergia miatt - közölte a Nébih.

A parlagfűszezon alaposan megkínozza az allergiásokatForrás: Thinkstock
A parlagfű egy betolakodó

Kevesen tudják, de a parlagfű Magyarországon invzív faj, őshazája ugyanis Észak-Amerika. Valószínűleg a botanikus kertekbe behozott egyéb növényekkel, illetve lovaknak szánt takarmánnyal kerülhetett Európába.

Az 1970-es évekig senkinek sem volt baja a gyomnövénnyel, a parlagfű pollenkoncentrációja viszont annyira megnőtt mostanra, hogy komoly népegészségügyi problémát okoz.

Egy 2010-es jogszabály szerint Magyarországon kötelező irtani a parlagfüvet. A legtöbb allergiás gyógyszerekhez és alternatív gyógymódokhoz nyúl a tünetek enyhítése érdekében, de számukra ez örök harc marad a gyomnövénnyel szemben.