A sport világában egyre komolyabb pénzek mozognak. Több milliárd dollárért felépülő hipermodern stadionok, felfoghatatlan összegű tévés közvetítési jogok és elszállt átigazolási díjak követelnek helyet maguknak a címlapokon. A globális terjeszkedés miatt gyarapodó bizniszből jelentős hasznot hasítanak ki a sportolók is, akiknek fizetése folyamatosan növekszik. Pár napja napvilágot több rekordnagyságú fizetés is, melyek közül Stephen Curry 201 milliós dolláros, öt évre vonatkozó kontraktusa sokkolta leginkább a világot.

Stephen Curry, a Golden State Warriors irányítója múlt héten a csapat vezetésétől megkapta minden idők legütősebb NBA-szerződését, öt év alatt 201 millió dollárt fog keresni. Ez egyfelől abszolút NBA-rekord, másfelől az évi 40,2 millió dolláros átlag nem csak a kosárlabdában, hanem a világ teljes egészét tekintve kiemelkedő fizetés.

A Forbes listája szerint mindössze két sportoló keres több pénzt évente – ha csak a csapattól kapott fizetést vesszük figyelembe –, mint Stephen Curry. Cristiano Ronaldo, a 2017-es rangsor első helyezettje

58 millió dollárt kap a Real Madridtól, míg Lionel Messi 53 millió dollárt a Barcelonától.

A világ két legjobban kereső sportolójaForrás: AFP

Pénzosztás az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban a sportágak többségében (kosárlabda – NBA, amerikai foci – NFL és jégkorong – NHL) szigorúan szabályozzák, hogy mennyi fizetést oszthat ki egy-egy csapat összesen. Ezt nevezik bérplafonnak, így minden együttesnek ugyanakkora keret áll rendelkezésére a játékosok bérezésére.

Ez azért fontos, mert így (az európai modelltől eltérően) nem lehet sztárjátékosok halmozásába kezdeni, mert a keret túlnyomó hányadát elvinné két-három nagyágyú fizetése.

Kevin Durant és Stephen CurryForrás: AFP/2016 Getty Images/Vaughn Ridley

A bérplafon az adott liga bevételeihez igazodik, így minél több pénzt keres az NBA, NFL és NHL, annál több pénz jut a játékosoknak. Hogy az adott liga bevételei miképp aránylanak a bérplafonhoz, azt az egyes ligák kollektív szerződése határozza meg.

Az NBA-ben a bajnokság éves nyereségének 49-51 százalékát osztják szét a liga csapatainak.Emiatt az NBA-ben tavaly 94,1 millió dollár volt csapatonként a bérplafon, és a legfrissebb hírek szerint 99 millió dollár lesz jövőre. Ez elmarad a korábbi várakozástól (101 millió dollár), aminek a hátterében a kevesebb rájátszásban lejátszott meccs állhat.

Steph Curry második bajnoki címét ünnepelhette idén a Golden State Warriorsban, jogosan jár neki minden idők legnagyobb NBA-szerződéseForrás: AFP/2017 Getty Images/Thearon W. Henderson

Mivel az NBA-ban kell a többi ligához képest a legkevesesebb játékos között szétosztani a keretet, így arányaiban a kosarasok keresnek a legjobban.

Liga Bérplafon Játékosok/csapatok száma Egy főre jutó átlagfizetés
NBA 99 millió dollár 30 csapat*15 játékos= 450 fő 6,273 millió dollár/fő
NFL 167 millió dollár 32 csapat*53 játékos= 1696 fő 3,15 millió dollár/fő
NHL 75 millió dollár 30 csapat*23 játékos= 690 fő 3,26 millió dollár/fő

A fenti táblázatból is látszik, hogy az átlagos fizetésaz NBA-ben 6,27 millió dollárra rúg, ami kétszer akkora, mint az NFL-ben és az NHL-ben. (A baseball-ligában nincs bérplafon.)

Mekkora király Curry?

Stephen Curry 201 milliós szerződése abszolút értékben mértékben nem számít rekordernek. A baseball ligában 12 játékos is magasabb összeget tartalmazó szerződést írt alá, mint Stephen Curry, ami annak köszönhető, hogy ezeknek a kontraktusoknak az időtávja sokkal hosszabb. A rekordot Giancarlo Stanton tartja, a Miami Marlins játékosa 13 évre kötelezte el magát 325 millió dollárért. Ez évente 25 millió dollárt jelent.

Giancarlo Stanton, a jelenlegi legnagyobb összeget tartalmazó szerződés tulajdonosaForrás: AFP/2017 Getty Images/Mark Brown

Az évi 40,2 millió dollár viszont már egyedülálló rekord az Egyesült Államokban. Az NBA korábbi rekordere Blake Griffin volt 34,45 millió dollárral, amivel épp fölé lőttek a korábbi rekordernek: Zack Greinke (Arizona Diamondbacks) 34,41 millió dollárt keres évente, amivel az MLB legmagasabb átlaga az övé.

Érdekesség, hogy a MarketWatch szerint nagyon szépen mutat ez a Curry-szerződés, de valójában még így sikerült alulfizetni a játékost, LeBron James szerint a 400 milliós szerződés sem lett volna kevés, visszafogottabb vélemények szerint Curry valódi értéke 296 millió dollár lenne 5 évre.

Stephen Curry és LeBron James, napjaink két legikonikusabb kosaraForrás: AFP/2016 Getty Images/Jason Miller

A Business Insider szerint ezzel Curry a 82. legjobban fizetett játékosból lett az első. Jövőre a csapat bérkeretének 35 százalékát kapja meg, majd ezt az összeget évente 8 százalékkal emelik.

Top 5 aktív fizetés az NBA-ben éves átlagban:

  1. Stephen Curry – 40,2 millió dollár
  2. Blake Griffin – 34,4 millió dollár
  3. Mike Conley Jr. – 30,5 millió dollár
  4. James Harden – 29,5 millió dollár
  5. Al Horford – 28,3 millió dollár

Az NFL-ben a legmagasabb évenkénti fizetést ezen a nyáron kapta meg Derek Carr, az Oakland Raiders irányítója, aki 25 millió dollárt keres évente, összesen 125 millió dollárt kap. Itt fontos megemlíteni, hogy az NFL-játékosok szerződése csökkenhet a garantált tartalom mértékéig, a két szám közötti különbséget a különböző ösztönzők teszik ki.

Derek Carr június 22-én törte át a 25 millió dolláros határt az NFL-benForrás: AFP/2016 Getty Images/Brian Bahr

Andrew Luck, az Indianapolis Colt irányítója 2016-ban ugyan 44 millió dollárt keresett, de ebben benne volt egy 32 millió dolláros aláírási bónusz is, átlagos keresete „csak" 23,1 millió dollár.

Messze elmarad a jégkorongosok csúcsfizetése a többi nagy ligától, Alexander Ovecskin 124 millió dolláros 13 éves szerződése évente 9,5 millió dollárt fizet.

Érdekesség, hogy ha a meccsenkénti átlagot nézzük, akkor az NFL verhetetlen, hiszen az alapszakasz 16 meccsből áll. Így Derek Carr egy találkozóért 1,5 millió dollárt kap. Stephen Curry esetében ez az átlag 490 ezer dollár/mérkőzés.

A leggazdagabb sportolók

A Forbes 2017-es rangsorát Cristiano Ronaldo vezeti 93 millió dolláros éves bevétellel. Fontos megemlíteni, hogy az amerikai szaklap éves rangsorába nem csak a klubtól kapott fizetések, díjazások számítanak bele, hanem az egyéb marketing- és reklámbevételek is.

Ennek köszönhetően lett második LeBron James, aki 31,2 millió dolláros fizetését 55 millió dollárral egészíti ki más területekről.

A legtöbb reklámbevételt Roger Federer generálja (58 millió dollár), míg Tiger Woods azok ellenére a 17. legjobban kereső sportoló, hogy csak 107 ezer dollárt golfozott össze.

Senki nem keres annyi pénzt a reklámoknak köszönhetően, mint Roger FedererForrás: AFP/Frederic J. Brown

Stephen Curry új szerződésének köszönhetően várhatóan jövőre 80 millió dollárt fog érni a Forbes előrejelzése szerint, amivel a dobogóra kerülhet.

Minden idők legjobban kereső sportolói az ökölvívók. A leghíresebb bokszolók fénykorukban, például Floyd Mayweather és Manny Pacquiao egy-egy meccsért 30-40 millió dollárt kaptak, és átlagosan évente kétszer szálltak ringbe. Egymás elleni meccsükön szinte felfoghatatlan pénzt kerestek.

2015-ben a két bokszoló csúnyán lenyomta a sport világát keresetet tekintveForrás: AFP/John Gurzinski

Az ESPN szerint Floyd Maywearher a Pacman ellen ringben töltött 36 perc alatt szinte annyi pénzt szedett össze (220-230 millió dollár), mint a San Antonio Spurs legendája, Tim Duncan 18 év alatt összesen (235 millió dollár.)

Ennek fényében nem meglepő, hogy Mayweather dominálta a Forbes listát, 2015-ben 300 millió dollárt gyűjtött össze. Ez az 1990 óta működő lista legmagasabb értéke.

Megjegyzés: Egyes források szerint Kimi Räikönnen a 2007 és 2009 közötti hároméves időszakban 153 millió dollárt keresett a Ferrarinál, ami átlagosan 51 millió dollárnak felel meg. Ezt hivatalosan soha nem erősítették meg. A jelenleg legjobban kereső Forma-1-es pilóta Sebastian Vettel, aki 110 millió dollárért írt alá három évre az olasz csapatnál.