Több hitelt vettek fel a családok

2016. 08. 18. Budapest Illusztráció MNB Magyar Nemzeti Bank Szabadság tér 9. Épület, Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja
Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18.
Vágólapra másolva!
A családok több hitelt vettek fel, mint annyit törlesztettek, de a vállalatok nettó hiteltörlesztők voltak májusban – derült ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.
Vágólapra másolva!

A háztartások hitele szezonálisan igazítva

16,7 milliárd forinttal,

anélkül 35,3 milliárd forinttal nőtt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 35,6 milliárd forinttal emelkedett, a

devizahitelek állománya 0,3 milliárd forinttal csökkent.

A háztartások betétállománya szezonálisan igazítva 50,3 milliárd forinttal nőtt, míg szezonális igazítás nélkül 3,4 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 60,1 milliárd forintos nettó betétkivonás, míg a devizabetétek esetében 56,7 milliárd forintos nettó betételhelyezés történt.

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya csak a tranzakciókat figyelembe véve szezonálisan igazítva 3,8 milliárd forintos csökkenést, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 5,5 milliárd forintos növekedést mutatott.

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A szezonálisan nem igazított adatok szerint tranzakcióból eredően a

forinthitelek állománya 15,2 milliárd forinttal nőtt,

ugyanakkor a devizahitelek állománya 9,7 milliárd forinttal csökkent. A nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya tranzakciókból eredően 2,5 milliárd forinttal csökkent.

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya a szezonálisan igazított adatok szerint 142,7 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 206,0 milliárd forinttal nőtt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetéteknél 16,0 milliárd forintos, míg a devizabetéteknél 189,9 milliárd forintos nettó betételhelyezés volt.

A külföldi kötelezettségek állománya 2017 májusában a hitelintézetek mérlegfőösszegének 15,3 százalékát tette ki.