A családok több hitelt vettek fel, mint annyit törlesztettek, de a vállalatok nettó hiteltörlesztők voltak májusban – derült ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

A háztartások hitele szezonálisan igazítva 16,7 milliárd forinttal, anélkül 35,3 milliárd forinttal nőtt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 35,6 milliárd forinttal emelkedett, a devizahitelek állománya 0,3 milliárd forinttal csökkent.

A háztartások betétállománya szezonálisan igazítva 50,3 milliárd forinttal nőtt, míg szezonális igazítás nélkül 3,4 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 60,1 milliárd forintos nettó betétkivonás, míg a devizabetétek esetében 56,7 milliárd forintos nettó betételhelyezés történt.

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya csak a tranzakciókat figyelembe véve szezonálisan igazítva 3,8 milliárd forintos csökkenést, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 5,5 milliárd forintos növekedést mutatott.

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A szezonálisan nem igazított adatok szerint tranzakcióból eredően a forinthitelek állománya 15,2 milliárd forinttal nőtt, ugyanakkor a devizahitelek állománya 9,7 milliárd forinttal csökkent. A nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya tranzakciókból eredően 2,5 milliárd forinttal csökkent.

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya a szezonálisan igazított adatok szerint 142,7 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 206,0 milliárd forinttal nőtt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetéteknél 16,0 milliárd forintos, míg a devizabetéteknél 189,9 milliárd forintos nettó betételhelyezés volt.

A külföldi kötelezettségek állománya 2017 májusában a hitelintézetek mérlegfőösszegének 15,3 százalékát tette ki.