Többet fizetünk a legfontosabb élelmiszerekért mint tavaly ilyenkor

2017.07.06. 12:38

Leginkább a búza és a hús ára nőtt júniusban a nemzetközi élelmiszer-piacokon, ami az élelmiszerárak globális emelkedését hozta magával – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete. Idén kevesebb búza, de jobb kukorica- és rizstermés várható.

A FAO élelmiszerár-indexe havonta követi a nemzetközileg legfontosabb öt élemiszer-termékcsoport árváltozásait. Júniusban az átlag 175,2 pont volt. Ez 7 százalékkal magasabb a tavaly ilyenkor regisztrált értéknél.

Kevesebb búza, de bőséges tartalék gabonából

A legnagyobb mértékben a gabonaár indexe emelkedett, 4,2 százalékkal. Ennek oka a magas fehérjetartalmú búza vártnál rosszabb amerikai terménykilátása. A piaci kínálat szűkülése azonnal éreztette hatását, és fölfele tolta az árakat. Ezt a hatást csak némileg tudta ellensúlyozni a bőséges dél-amerikai terméssel kapcsolatos várakozás.

idén várhatóan rekordmennyiséget fognak aratni kukoricából, ami az árak érzékelhető csökkenéséhez vezet.  

Búzából ugyan kevesebb terem idén, de ömlik majd a gabona a silókbaForrás: AFP/Jean-Francois Monier

A szerényebb búzaterméssel szemben a nagyobb kukorica- és rizstermés áll. Globálisan jól állunk: a teljes gabonatermés várhatóan csak alig érzékelhetően fog elmaradni az előző évitől.

A számítások szerint 2.593 millió tonnát fognak a Földön betakarítani idén. A raktározott gabona mennyisége 704 millió tonnára, új rekordértékre nőhet.

A gabonaár változásához képest sokkal egyszerűbb volt a hús- és tejtermékek szerepe az index alakulásában: áruk egyértelműen nőtt a korábbi időszak áraihoz képest.