Dollármilliók cserélnek gazdát a filmes kellékek aukcióin, legyen szó akár Star Warsról, Amerika kapitányról vagy az Óz, a csodák csodájáról, és ahogy nő a filmipar, úgy növekszik vele a kereslet is.

Június végén elkelt az eredeti Star Wars filmekhez használt R2D2 robot, méghozzá elképesztően magas áron, 2,76 millió dollárért. Első hallásra ez az összeg komolynak tűnik, de valójában a filmes relikviák aukcióinál sokkal nagyobb összegek is gazdát cserélnek.

Évtizedekkel ezelőtt még senki sem gondolta volna, hogy egy bontatlan csomag játékfigura, vagy egy híres személyiség aláírása mennyit érhet. A 21. századra egy teljes iparág szerveződött a rajongók kegytárgyainak gyártására és forgalmazására, amelyek olykor nagyobb bevételt generálnak egy produkciónak, mint maga az alapmű. A leggyakoribb példa erre szintén a Star Wars, amelynek mozipénztáras bevételei 6,3 milliárd dollárt tettek ki, és ha ehhez még hozzászámoljuk a digitális, valamint a kazettás megjelenéseket, akkor már 12,1 milliárdnál tartunk, míg csupán a figurákból származó bevétel 12,2 milliárd  – és ez még csak a hivatalos eladásokat tartalmazza, nem pedig az azóta igen népszerűvé vált aukciós eladásokból származó bevételeket.

1985-ben alapította Joe Maddalena a Profiles in History aukciós céget, amely kifejezetten a szórakoztatóipar relikviáira szakosodott, és Amerikában a legnagyobb vállalkozás, amely eredeti aláírásokkal, levelekkel, fényképekkel és kéziratokkal foglalkozik. 1995-ben tartotta meg az első aukcióját eredeti hollywoodi jelmezekből, kiegészítőkből, filmes kellékekből és emlékekből. A cég mára a legnagyobb aukciósházzá vált a hollywoodi relikviák világában.

Judy Garland viselte ezt a pár vörös cipőtForrás: AFP/2011 Getty Images/Astrid Stawiarz

Ráadásul a Profiles in History birtokol szinte minden, a Guinness-rekordok könyvében fellelhető, rekord összegű aukciót az eredeti, képernyőn megjelent relikviák közül. A történelminek tekinthető 2011. júniusi Debbie Reynolds aukción árverezték el 

Marylin Monroe ruháját a Hétévi vágyakozás című mozifilmből, amely hihetetlen összegért, 5,52 millió dollárért kelt el.  2012 februárjában pedig Judy Garland által az Óz, a csodák csodájában viselt ikonikus piros cipőt vette meg a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. A Terminátor második részének forgatásán használt, életnagyságú T-800-as pedig majdnem félmillió dollárért, míg Luke Skywalker fénykardja 240 ezer dollárért talált gazdára.

De nem kell több évtizedet visszautaznunk az időben, hogy magas áron elkelt aukciós tárgyakra bukkanjunk. Például az X-Men filmekben a Xavier professzor használta kerekesszék 135 ezer dollárért, Steve Rogers hős ruhája az első Amerika kapitány-filmből több mint huszonkétezer dollárért, a Csillagkapu sorozatban látott teljes gárdista páncél, fegyverzettel nyolcezer dollárért, Michael Keaton legendás Batman jelmeze pedig 25 ezer dollárért kelt el. 

David L. Snyder látványtervező, akit a Szárnyas fejvadászért Oscar-díjra is jelöltek, amellett, hogy több évtizedes munkásságának egy részét múzeumoknak ajándékozta, a Profiles in Historyt kérte fel, hogy segítsen a többi relikviáját aukció formájában megosztani a rajongókkal. De ugyanígy döntött John M. Dwyer díszlettervező, aki a kezdetek óta dolgozott a Star Trek sorozatok díszletein.

Sőt olyan is volt, hogy másfél évvel később egy korábbi vásárló visszatért ugyanazzal termékkel, amit ismét aukcióra bocsátott a Profiles in History, és a korábbi vételár dupláját hozta a tulajdonosának. Ugyanakkor érdemes az ilyen relikviákat bontatlanul, eredeti csomagolásában megőrizni, vagy ha egy, a képernyőn használt tárgyról van szó, akkor a hozzá tartozó papírokat is eltenni, ugyanis – bár nem a közeljövőben, de – ezeknek az értéke folyamatosan növekszik, különösen, ha ikonikus tárgyról vagy kellékről van szó.

Profiles in History szeptemberi árveréseForrás: Profilesinhistory.com

Következő, szeptemberi aukciójukon pedig két neves színésznő, Debbie Reynolds és Carrie Fisher gyűjteményét árverezik el, olyan ritkaságokkal, mint az eredeti, az Óz, a csodák csodájában használt egyik vörös cipellő, a Debbie Reynolds viselte ruha az Ének az esőben ikonikus jelenetéből, egy életnagyságú és limitált kiadású bronz Yoda figura, valamint Carrie Fisher bontatlan Leia figurája az 1978-as Kenner-kollekcióból.