Több mint száz ezren látogatták a műkincseket

Vágólapra másolva!
Csaknem 165 ezren látták idén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár program keretében megvásárolt és az ország közgyűjteményeibe kihelyezett műkincseket.    
Vágólapra másolva!

A Fejedelmi kincsek-Erdélyi tallérok című vándorkiállítást, első állomásán a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban több mint 11 ezernek látogatták meg. A legfőbb látványosság itt az erdélyi tallérgyűjtemény volt, melyet a Magyar Nemzeti Bank az Értéktár program keretében vásárolt meg.

A Fejedelmi kincsek- Erdélyi tallérok voltaképpen a 2015-ben megvásárolt és a Magyar Nemzeti Múzeumban tavaly kiállított Tündérkert ezüstje című 220 darabos 16-17. századi erdélyi tallérokból és emlékérmekből álló gyűjteményt dolgozta fel.

A MNB program keretében a múzeumokba kihelyezett műkincseket június végéig 165.645-en nézték meg.

A Breuer Marcell gránit asztalával dicsekedhető Iparművészeti Múzeum Breuer újra itthon című kiállítását eddig több mint 16 ezer ember látta. A Magyar Nemzeti Galériában Tiziano Vecellio és Abraham van Beijeren műveit idén eddig 98.200-an nézték meg.

A debreceni Déri Múzeumban Munkácsy Mihály: Krisztus Pilátus előtt című monumentális festményét 39.801 érdeklődő látta.

Tavaly sikerült megdönteni a látogatottsági rekordját Az egri Dobó István Múzeum „Fegyvereink elődei, elődeink fegyverei" című kiállításának, mely Péterváry-gyűjteményt mutatta be.

2014-ben indult az MNB műkincs-visszavásárlási Értéktár programja, melynek fő célja, hogy az elmúlt korszakokban külföldre került magyar vagy külföldi alkotások többségét visszahozzák Magyarországra. A program megvalósítására az MNB Igazgatósága 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig.

Ezzel pedig azon bankok sorába emelkedett fel az MNB , amelyek műkincs vásárlásukkal hozzájárulnak a kulturális örökségek védelméhez és gyarapításához.