Nem kell szja-t fizetni a háziorvosi praxisok eladása után

2017.07.11. 11:46

Jövőre nem kell szja-t fizetni az eladott praxisok után, ha öt évnél korábban vette meg a háziorvos - jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

A könnyítéssel a generációváltást szeretnék leegyszerűsíteni és gyorsabbá tenni – jelentette ki az államtitkár.

Hollós Gábor, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke elmondta, már régen kérték, hogy könnyítsenek a praxisvásárláson, -eladáson, mert sok volt a betöltetlen hely. Attól, hogy a jövő évtől nem kell megfizetni a személyi jövedelemadót az eladott praxisok után, azt reméli, javulni fog a lakosság ellátása.

Forrás: MTI/Boda L. Gergely

Ónodi-Szűcs Zoltán közölte azt is, noha a gyógyszertárak többsége teljesítette a törvény által előírt 50+1 százalékos gyógyszerészi többséget a patikák üzemeltetésében, folytatódik a patika-hitelprogram, megkönnyítve a fiatal gyógyszerészek tulajdonhoz jutását.

Hozzátette, öt olyan patika van, amely 2017 januárjáig nem felelt meg a törvényben rögzített, a tulajdoni hányadra vonatkozó kritériumnak.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke elmondta, az 50 százalék feletti üzletrészeknél is lehetővé válik a kamattámogatott hitel felvétele.