Globálisan alacsony élelmiszerárak és több kalóriabevitel vár ránk

élelmiszer, termelés, ensz, oecd, előrejelzés
Mindenből jut az asztalra, csak nem mindenkinek egyformán
Vágólapra másolva!
Az alapvető élelmiszerek egy főre vetített kereslete lényegében változatlan marad globálisan, de nő a kalória- és fehérjebevitel a következő évtizedben – derül ki többek között abból a jelentésből, amely az OECD országok és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) együttműködésében készült. Összességében így állunk: élelem bőven van, de az elosztása továbbra is gondot okoz.
Vágólapra másolva!

230 millió metrikus tonnányi gabona áll a silókban, és a többi alapvető élelmiszerből és alapanyagból is bőséges tartalékkal rendelkezik a világ. Ez mérsékli a világpiaci árakat, és arra sem kell számítani, hogy megismétlődik a 2007-2008-as kilengés, amikor egyik pillanatról a másikra okozott sokkot az árak hirtelen megugrása.

A húsok és a tejtermékek iránti kereslet ugyan nőni fog a következő évtizedben, de a termelés minősége is emelkedik, így árrobbanásra itt sem kell számítani.

Nem ugyanannyi kalória áll rendelkezésre, ha kevésbé fejlett országban élünk

A nemzetközi élelmiszerellátás legnagyobb problémája a következő 10 évre szóló előrejelzés szerint továbbra is az ellátás és az elosztás biztonsága lesz. Egyszerűen arról van szó, hogy

hiába áll rendelkezésre a megfelelő mennyiség, ha globálisan még mindig nem tudjuk megoldani, hogy az megfelelő mértékben és összetételben jusson el mindenkihez.

2026-ra egy kevésbé fejlett országban élőnek 2450 kcal, míg a fejlett világ lakosának legalább 3000 kcal áll majd rendelkezésre napi szinten. Ugyanakkor az alultápláltság kérdése jóval összetettebb probléma a megfelelő mennyiség kérdésénél:

– mondta José Graziano da Silva, a FAO főigazgatója.

Mindenből jut az asztalra, csak nem mindenkinek egyformán Forrás: Altoastral

A jelentés párizsi ismertetésekor az is elhangzott: a világ élelmiszerpiacainak stabilitását globális szemlélettel lehet csak megőrizni, elejét véve annak, hogy egyes lokális szereplők váratlan irányváltással a nagy egészre is kiható kilengést okozzanak.

Mindenből többet fogunk termelni, csak nem egyforma mértékben

A növénytermesztésnek és a halászati szektornak is egyaránt jók a növekedési kilátásai, bár ezeknek volumene a mostaninak várhatóan a felére, átlagosan évi 2 százalékra csökken a következő évtizedben. A mezőgazdaságban örvendetes fejlemény, hogy a termelés minőségének javulása lesz a növekedés alapja és csak kis mértékben a művelésbe bevont terület növelése.

A halászatban pedig az akvakultúra előretörése, azaz a tenyésztett hal biztosítja a növekvő fehérjeigény jelentős részét.

Húsból is többet fogunk fogyasztani, bár a növekedés mértéke lassulni fog. Ennek oka, hogy Kína, amely eddig az évi 6 százalékos bővülésért jórészt egymaga felelt, lassított, és helyét más ország húsfogyasztása nem tudja átvenni. A tejtermelés viszont magasabb fokozatba kapcsol: elsősorban India és Pakisztán lesz ennek a motorja. Ezekben az országokban mind a termelés színvonala és hatékonysága, mind a fogyasztás mértéke emelkedik.

A következő 10 évben is növekedni fog a mezőgazdasági termelés Forrás: FAO /Pius Ekpei

A növényi olajok és a cukorfogyasztás emelkedésével együtt, a tejtermékek adják majd az előrejelzés szerinti növekvő kalóriabevitel egy részét is.

A cukor iránti 1 főre vetített igény egyébként a korábbi 5,6 százalékos értéknél jóval nagyobb mértékben, éves szinten 8,1 százalékkal nő az előrejelzés szerint.

Ez kiugrónak magasnak számít a többi élelmiszerrel összevetésben.