Keressünk pénzt a nyaraláskor itthon hagyott autónkkal

2017.07.12. 15:00

A 2015-ös budapesti start után megérkezett a Dortmund Airportra is a BeeRides, reptéri car sharing (autómegosztó) szolgáltatás. A reptéren ingyen leadott autót kedvezményesen bérbe adják – és takarítják. A magyar startup tervei szerint a közeljövőben további nyugat-európai desztinációkon is megjelenik szolgáltatásával.

A repülővel utazókban gyakran felmerül a kérdés: BKV-zunk, taxizzunk vagy kifizessük a „feleslegesen" álló autónk után a magas parkolási díjat? Ezekre a kérdésekre adott választ egy magyar startup, a BeeRides Kft.,

amely a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2015. május óta működteti automatizált megoldását. Június végétől már a dortmundi reptéren is elérhető lesz ez a lehetőség, ahol naponta átlagosan 5 500 utas fordul meg.

A közösségi modell lényege, hogy a BeeRides szolgáltatást választók külföldi tartózkodásuk idejére ingyen használhatják a repülőtér közelében lévő parkolót, cserébe az autójukat bérbeadják erre az időre. Az autótulajdonosnak tehát nem csak parkolási problémája oldódik meg, hanem távolléte alatt némi pénz is áll a házhoz. A bérlőnek is kedvező ez a konstrukció: a reptéren megszokotthoz képest akár 60 százalékkal olcsóbbak ezek az autók.

nyaralás alatt is kereshet pénzt itthon hagyott autónkForrás: hemis.fr/MOIRENC Camille / hemis.fr/Moirenc Camille

A BeeRides indulástól számolva 20 ezer parkolási napot könyvelt el, az autóbérleti napok száma elérte a 9000-t, és nő a felhasználók száma.

Felmérésünk szerint a BeeRides szolgáltatásait igénybe vevők mára összesen 100 millió forintot kerestek, illetve spóroltak meg" – tette hozzá Bősze Botond, a társaság ügyvezetője. Vannak, akik hosszabb külföldi munkavállalásuk során szerzett jövedelmüket egészítik ki ilyen forrásból, egyre többen így adják bérbe az egyébként garázsban álló autójukat, vagy vásárolnak járművet BeeRides-bérbeadás céllal.