Nálunk tízből csak három munkahely családbarát

MuVi, Aon Hewitt, munkahelyi videó, kampány, legjobb munkahely
Vágólapra másolva!
Tízből hét magyar munkahely nem működik családbarát módon, a szerencsésebb helyeken rugalmas munkaidő-beosztással vagy a távmunka lehetőségével segítik a szülőket – derült ki a Regio Játék felméréséből. A legtöbb szülő 10 vagy 15 nap szabadságot tud kivenni idén nyáron, az ideális ennek minimum a duplája lenne.
Vágólapra másolva!

A kisgyermekes magyar szülők 70 százaléka dolgozik jelenleg nem családbarát módon működő munkahelyen, holott ez a szempont elvben az álláskeresésnél tízből hét esetben a fontossági lista élén szerepel – derült ki a Regio Játék kutatásából.

A családbarát cégeknél lehetőségük van a szülőknek rugalmas munkaidő-beosztást (58%) vagy távmunkát kérni (26%), de az esetek egyharmadában bevihetik magukkal az irodába a gyermeküket is.

A céges üdülés biztosítása kezd kikopni a gyakorlatból, csak tíz százalékot tett ki, viszont ugyanekkora arányban, minden tizedik munkaadó támogatja a kicsik táboroztatását" – mondta Gyaraki Dávid marketingvezető.

A legnagyobb segítséget – a felmérés szerint – sorrendben a rugalmas foglalkoztatás, a részben otthoni munkavégzés, a munkahelyen belüli szakértő gyermekfelügyelet és a részmunkaidő jelentené.

„A megkérdezettek szerint a cégeknek hosszú távon megéri gyermekbarátnak lenni, hiszen az ilyen helyen dolgozók jobban megbecsülik a munkahelyüket, ráadásul új munkaerőt is könnyebb találni.

Nálunk a munkahelyek csak alig harmada családbarát Forrás: MUVI – Arkon

A kisgyermekes szülők 10 százaléka húsz nap szabadságot tud kivenni a nyáron, 16,5 százalékuk 15 napot 27 százalékuk pedig tíz napot, majdnem minden második szülő pedig még ennél is kevesebbet.

Az ideális ennek a duplája lenne, vagy legalább annyi rugalmasság, hogy otthonról lehessen dolgozni.

A nyári gyermekfelügyelet közel minden második (47%) családban kisebb-nagyobb nehézségek árán oldható csak meg, legtöbben a nagyszülőkre, a másik szülőre vagy családtagokra számíthatnak a 11 hetes szünetben.