Nagy bajban a gyémántpiac

gyémánt ékszer kő
A buyer checks the quality of an 8,6 carat diamond during the International Diamond Week (IDW) in the Israeli city of Ramat Gan, east of Tel Aviv on February 14, 2017. Some 400 buyers from 30 countries and over 200 diamond companies are exhibiting from Israel and abroad at the sixth International Diamond Week in Israel (IDWI) at the Israel Diamond Exchange (IDE). / AFP PHOTO / JACK GUEZ
Vágólapra másolva!
Évek óta nem zártak nyereséggel a vágó- és polírozó cégek. A túlfinanszírozás buborékja leereszkedni látszik az iparágban. 2017 elég csúnya év lehet a gyémántkereskedők számára, mert a húzó amerikai piac iszonyatos nyomás alatt tartja Európa 80 milliárd dolláros kereskedelmének történelmi központját.
Vágólapra másolva!

A belga kikötővárosban, Antwerpenben található, öt évszázados múltra visszatekintő gyémántkereskedelmi cégek már korábban észlelték a szigorodó hitelbuborékot. Ezt mutatta a kereslet csökkenése is az iparágban, különösen az olyan világhírű cégeknél, mint a Tiffany, vagy a Signet Jewelers.

Forrás: AFP/Jack Guez

„Az elmúlt néhány évben jelentősen megnőtt az elismert kereskedők vásárlóereje” - mondta Anish Aggarwal, az antwerpeni Gemdax tanácsadópartnere.

Nem szerencsés, ha túlságosan függ a kereskedőktől

Az Egyesült Államok a gyémántkereskedelem legfontosabb felvevőpiaca, a világ drágaköveinek több mint felét oda adják el. Az elmúlt hat évben egyre jelentősebb helyszínné vált, köszönhetően a munkahelyteremtésnek, az emelkedő béreknek és a részvénypiac által segített fogyasztási növekedésnek. De ez megtorpant idén. A Signet, az iparág egyik legjelentősebb képviselője, 12 százalékos csökkenést produkált az első negyedévben, a Tiffany adatai hasonlóan csalódást keltőek.

Az antwerpeni kereskedőkre nehezedő nyomás tovább nőtt, amikor az iparág egyik vezetőjét, az Exelco gyémántkészítéshez használt eszközeit – mind az Államokban, mind az Egyesült Királyságban – a belga KBC Group lefoglalta, hogy ezekkel is csökkentse a fennálló 26 millió eurós adósságot. Múlt héten azonban a belga bíróság elrendelte, hogy a lefoglalt árut vissza kell szolgáltatni.

– foglalta össze Erik Jensen az ABN Amro Bank gyémántbankjának vezetője. „Túl sok könnyű finanszírozást adtunk és ez buborékot hozott létre, ez a buborék pedig most lassan kiereszt.”

A Bain & Co tanácsadócég becslése szerint az átlagos gyémántvágó- és polírozó cégeknek nem volt haszna 2015-ben,

szemben a 2013-as 4 százalékos nyereséggel. A nem egységes gyémántipari középvállalkozások nagy része családi vállalkozás, nincs igazán vételi és eladási ereje, mind a beszállítók, mind az ügyfelek tekintetében - fejtette ki Aggarwal.

Ráadásul két vezető hitelező, a Standard Charter Plc és a KBC Antwerpen Gyémánt Bank is kilép az üzletágból, ezzel a finanszírozás 16 milliárd dollárról körülbelül 13 milliárdra csökken.

„Az iparágnak állandó mozgáshoz kell alkalmazkodnia egy egyszerre igen versenyképes és nagyon ingatag ágazatban”, mondta Jens az ABN-től, ami az egyik legnagyobb hitelezője a gyémántiparnak. „Nagyon sok egyességet kell kötnie nagyon sok vállalatnak, így nem csoda hát, hogy veszteségek is történnek.”