Az Egyesült Királyság először ismerte el nyíltan papíron is, hogy fizetnie kell az Európai Uniónak, ahogy elhagyja a közösséget. Ezzel a szigetország hivatalosan is felvállalta a brexitszámlát.

A londoni kormány egyértelművé tette, hogy olyan megállapodáson fog dolgozni az Európai Unióval, amely fair módon fekteti le Nagy-Britannia jogait és kötelezettségeit kilépő tagállamként – közölte a brexitért felelős államtitkár, David Davis. A Parlamentnek eljuttatott írásos anyagban az államtitkár először hivatkozott nyíltan és egyértelműen „pénzügyi megállapodásra" az EU-val – írja a Bloomberg.

Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A kormány tisztában van azzal, hogy Nagy-Britanniának és az Uniónak vannak olyan kötelezettségei egymás felé, amelyek túl fogják élni a szigetország kilépését, és ezekre megoldást kell találni – tette hozzá az államtitkár.

A pénzügyi kérdések explicit elismerése azért fontos, mert az úgynevezett brexitszámla tűnik a teljes kilépési folyamat egyik legkényesebb pontjának. A médiában keringő spekulációk szerint a számla elérheti akár a 100 milliárd eurót is. A megoldás azonban egyre sürgetőbb, mivel az EU számára ez az egyik olyan terület, melytől függővé teszik a britek és az Unió jövőbeni kapcsolatára vonatkozó további tárgyalásokat – a másik kettő az állampolgári jogokkal, illetve Írországgal függ össze.

Boris JohnsonForrás: AFP/Oli Scarff

Joyce Anelay, a brexitért felelős miniszter nyilatkozata egyébként elmozdulást jelent Boris Johnson külügyminiszter hételeji kijelentéséhez képest. Johnson ugyanis a Parlamentben, kérdésekre válaszolva, még azt mondta, hogy az általa ismert összegek számára ésszerűtlenül magasnak tűnnek.

Mindazonáltal a pontos összeggel kapcsolatban eddig főként csak találgatások voltak.

A luxemburgi miniszterelnök, Xavier Bettel például április végén arról beszélt, hogy a teljes összeg 40 és 60 milliárd euró között mozoghat,ami alacsonyabb a médiában keringő számnál. Az EU részéről felelős tárgyaló, Michel Barnier eddig még nem mondott nyilvánosan konkrét számot.

Azzal együtt, hogy Davis közleményének nyelvezete elég száraz, a szöveg azért fontos, mert ez az első eset, hogy a britek írásban is tudomásul vették, fizetniük kell a teljes megállapodás keretein belül.