Duplájára növelnék a beruházásokat az agráriumban

Gyomirtó, gyomirtóval permetez egy traktor egy brazil szántóföldön
Vágólapra másolva!
Tovább nőhetnek a mezőgazdasági beruházások az idén: a tavalyi 23 százalék után idén a cégek 35 százaléka növelné beruházásainak összértékét, átlagosan a duplájára – derül ki a Budapest Bank megbízásából készített agrárgazdasági kutatásból.
Vágólapra másolva!

Tavaly a mezőgazdasági kis- és középvállalkozások közel 70 százaléka hajtott végre beruházást, és 60 százalékuk technológiai fejlesztést tervez a következő 12 hónapban – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet országosan reprezentatív, 50 millió forint árbevétel feletti mezőgazdasági vállalkozások megkérdezésével készített felméréséből.

A korszerűsítést tervezők 82 százaléka mezőgazdasági gépvásárlásban gondolkodik,

ezt követi 35 százalékkal a mezőgazdasági épületek felújítása, 24 százalékkal az új technológiai eljárás bevezetése és 22 százalékkal az energiahatékonysági beruházás. A magyar gazdák hangulatát, várakozásait 2015 óta mérő index plusz 5 ponton áll, a tavalyinál 3 ponttal magasabban, ennek alapján az agrárszektorban enyhe, de növekvő optimizmus tapasztalható.

A mezőgazdasági vállalkozások leginkább gépek vásárlását tervezik Forrás: AFP/Yasuyushi Chiba

A bank szakértői szerint az igazi beruházási boom 2018-2019-re várható, jelenleg azoknak a pályázatoknak a kiértékelése zajlik, amelyekre a gazdák a leginkább támaszkodnak fejlesztéseik során.

Az ágazat finanszírozási szerkezetében egyre növekvő szerepet kapnak a banki termékek: tavaly óta tíz százalékkal nőtt a bankhitel és a pénzügyi lízing szerepe mind a működésfinanszírozás, mind a beruházás-finanszírozás terén.

A saját forrás aránya nagyjából 55 százalék,

a banki termékeké a működésfinanszírozásban 17 százalék, a beruházásoknál 26 százalék. A többi pályázati pénz.

Továbbra is komoly kihívást jelent az agráriumban a munkaerőhiány,

a megkérdezett vállalkozások 74 százaléka leginkább a betanított munkaerőt hiányolja, de 71 százalék szerint a középfokú végzettségű és 42 százalék szerint a felsőfokú végzettségű szakemberekből sincs elég. Ezen a problémán a cégek nagy része a diákoknak biztosított gyakorlati helyekkel vagy képzések támogatásával, esetleg saját képzés indításával segít.