A Békés megyei méhállomány negyede elpusztult a méhatka vírus miatt, ezért valószínűleg kevesebb jut idén az exportra.

Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke elmondta, Békés megyében az ősszel regisztrált 78 ezres méhállomány körülbelül 20 ezerrel csökken néhány hónap alatt. Volt olyan gazda, aki méhei 70 százalékát elveszítette a betegség miatt.

A méhészek fiatal egyedekkel pótolták a veszteséget, de ezek a méhek egyelőre nem tudnak mézet készíteni. Egy termelő család 25-30 kiló mézet állít elő, most csak 12-15-öt produkáltak a betegség miatt – fejtette ki.

A repce túl korán virágzott, ráadásul az időjárás sem kedvezett a virágporgyűjtésnek, ezért repcemézet alig találni a piacokon.

Forrás: Dreamstime

Békés megyében van Magyarországon a legkevesebb akácerdő, ezért a termelők az északi országrészbe, a Mátrába, a Zemplénbe és a Bükkbe viszik a méheket. Ott viszont a kora tavaszi fagyok közel 90 százalékban tönkretették a virágokat. A méhészek számára ez az év gyenge-közepes terméssel zárul - összegezte a méhész.

A nagybani piacon kilónként 650 forintot kínálnak a napraforgó- és a vegyesméz kilójáért, mert a megye déli területein nagy volt a szárazság.

Haász Ferenc szerint a méhészek a magyar fogyasztói igényeket - a repcét kivéve - ki tudják elégíteni. Külföldre főleg Németországba, Olaszországba és Franciaországba szállítanak.