Hogyan adózzak, ha előleget kérek a fizetésemre?

pénzszámolás, pénz borítékben
30836862 - woman giving envelope with money to man
Vágólapra másolva!
A munkaadónak lehetősége van arra, hogy átmeneti pénzzavarba került munkavállalóját fizetéselőleggel segítse ki. Ennek extra adóvonzata is lehet, érdemes így egy-két előírást betartani.
Vágólapra másolva!

Bármikor előfordulhat, hogy a munkavállaló átmeneti pénzzavarba kerül. Ebben az esetben a munkaadója is kisegítheti, nem kell feltétlenül bankba rohanni, és magas kamattal kölcsönt felvenni. A munkaadó ugyanis bizonyos feltételek mellett adómentesen adhat előleget a munkavállalójának.

Az előlegről, vagyis annak összegéről és a visszafizetés ütemezéséről írásban kell megállapodni.

Az esetek többségében a munkavállaló adja be a kérelmet az előlegről, amelyet a munkaadó ideális esetben elfogad és meg is ad.

Hogyan adózik, ha bérelőleget kérek? Forrás: 123RF

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a meghatározott összeget a munkaadó egy összegben átadja a munkavállalónak, később pedig apránként levonja a fizetéséből, így a munkavállaló a törlesztés ideje alatt a csökkentett összeget kapja. Amint visszafizette az előleget, minden visszaáll a normál kerékvágásba. Nincs kamat, nincs extra költség vagy felesleges adminisztráció.

Ez azonban csak akkor működik így, ha a munkabérelőleg összege nem haladja meg a minimálbér ötszörösét, és a visszafizetés ideje legfeljebb hat hónap.

Mivel ez nem kölcsönszerződés, nem szükséges havonta egyenlő részletekben fizetni, a felek szabadon állapodnak meg a feltétekről, a lényeg mindössze annyi, hogy a visszafizetés megtörténjen hat hónap alatt.

Az előlegről és a visszafizetés módjáról külön kell szerződni Forrás: 123RF

Ez főleg akkor fontos, ha a munkavállaló bére a teljesítmény függvényében változik. Elképzelhető, hogy az egyik hónapban jóval alacsonyabb lesz a bér, így abból nem tart vissza egy forintot sem a munkaadó, viszont a következő hónapban akár jóval többet is vonhat. Vagyis akár több hónap szünetet is tarthat a törlesztésben a munkavállaló.

Ám az is fontos, hogy a szüneteket is beszámítva kell a hat hónapos visszafizetést letudni.

Ellenkező esetben vagy kamatot kell felszámítania a munkaadónak – az általános szabályok szerint ez a jegybanki alapkamat plusz öt százalék, de ha a piaci kamatok ettől jelentősen eltérnek, megállapítható más kamatmérték is –, vagy eltekinthet a kamat felszámításától, ám ez esetben a munkavállalónak adófizetési kötelezettsége lesz.

Az elengedett kamat, követelés ugyanis jövedelem, ami adóköteles.

Az elengedett kamat 1,19-szerese után kell kiszámolni a 15 százalék szja-t és 27 százalék egészségügyi hozzájárulást. Ez meglehetősen fárasztó procedúra, főleg akkor, ha a felek egy-két hónappal vagy néhány tízezer forinttal csúsznak ki az adómentes határból. Érdemes megfogadni, hogy legfeljebb 637 500 forintot adjon a munkaadó előleg címén, és azt legfeljebb hat hónap alatt kapja is vissza, ez havi átlag 106 250 forint.