Újratárgyalnák a NAFTA alapelveit

2017.07.18. 08:17

Az Egyesült Államok kidolgozta az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalásának alapelveit, melynek dokumentumát le is küldték a kongresszusnak.

Az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője, Robert Lightizer az alapelveket tartalmazó dokumentumhoz csatolt levelében azt írta: Trump-adminisztráció célja az amerikai kereskedelmi deficit csökkentése a Kanadába és Mexikóba exportált amerikai termékek volumenének növelésével.

A dokumentum 18 oldalas és arról szól, az új megállapodásnak "megfelelő mechanizmus révén" biztosítania kell a kereskedelmi partnerek valutamanipulációinak elkerülését is.

A Trump-kormányzat feladataiba tartozik az is, hogy a kereskedelmi vitákat rendező eddigi mechanizmust törölje. Ez a mechanizmus nagy mértékben ellehetetleníti hogy az államok dömpingellenes és oltalomellenes pereket indíthasson kanadai és mexikói vállalatok ellen.

A tárgyalásokon Amerika szeretné megszüntetni az amerikai agrártermékek kanadai és mexikói exportja akadályait.

Lighthizer azt is kiemelte, hogy : túl sok amerikait érintettek hátrányosan a gyárbezárások, a kiszervezett munkahelyek és a megszegett politikai ígéretek. Trump elnök irányítása alatt az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselője korrekt megállapodást fog megtárgyalni.

Egyébként az 1992-ben aláírt és 1994. januárjában életbe lépett Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) felmondása illetve újratárgyalás is Donald Trump amerikai elnök választási ígéretei közé tartozik.