Áthelyeződik a bankszektor Londonból a brexit miatt

Horizontal DEMONSTRATION EUROPEAN UNION RALLY DEMONSTRATION AGAINST EUROPEAN FLAG NATIONAL FLAG BIG BEN An EU flag and a Union flag held by a demonstrator is seen with Elizabeth Tower (Big Ben) and the Houses of Parliament as marchers taking part in an an
A Big Ben a négy éven át tartó felújítás előtt a jövő hétfőn szólal meg utoljára.
Vágólapra másolva!
A brexit óriási hatással lesz a londoni bankpiacra, több ezer állás helyeződik át a szigetországból a kontinensre. A legtöbb bank Frankfurtot és Párizst választja új Európai Uniós székhelyéül.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia Unióból való kilépésének komoly hatása van azokra a cégekre, amelyek londoni székhellyel rendelkeznek, de az Unión belül kívánnak maradni. Ezek a vállalatok új munkahelyek ezreit teremthetik meg a költözéssel, aminek eddig Frankfurt látszik a legnagyobb nyertesének.

Forrás: Origo, Freeworldmaps.net

A Citigroup, a Standard Chartered és a Nomura Holdings is a német nagyvárost, Frankfurtot választotta

uniós székhelyéül, hogy biztosítsa az egységes piachoz való folyamatos és zavartalan hozzáférését. A Goldman Sachs és a Morgan Stanley is hasonló döntést fontolgat, amit a cégen belül már mindenki tud, ám a döntést hivatalosan még nem jelentették be. A HSBC-nek pedig Párizsban lesz a székhelye, ezzel pedig a legnagyobb nem-francia bankká válik az országban. 2.850 munkahely már biztosan Frankfurtba helyeződik át, 1.400 Párizsba, 150 Dublinba, míg nagjyából 9 ezer munkahelyről még nincs döntés.

Sorra jelentik be a vezető nagy bankok, hogy elhagyják Londont Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A rendelkezésre álló adatok alapján veszélyeztetett munkahelyek

Biztosan változó munkahelyekBrit munkaerő
JPMorgan - New York, USA4.00016.000
Deutsche Bank - Frankfurt, Németország4.0009.000
UBS - Zürich, Svájc1.5005.000
Goldman Sachs - New York, USA1.0006.000
HSBC - London, Egyesült Királyság1.0005.000
Morgan Stanley - New York, USA1.0006.000
Société Générale - Párizs, Franciaország4002.000
Citigroup - London, Egyesült Királyság2509.000
Barclays - London, Egyesült Királyság15010.000
Nomura - Tokió, Japán1002.300
Credit Suisse - Zürich, Svájc 6.600

London így tízezer banki munkahelyet, valamint húszezer szereplőt veszíthet a pénzügyi szolgáltatások körében és az ügyfelek majdnem kétezer milliárd euró értékű vagyona hagyja el Nagy-Britanniát a Bruegel szerint.

Az Egyesült Királyságot érő hatások igen jelentősek: a pénzügyek és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások évente mintegy 190 milliárd fontot tesznek ki, ami a brit gazdaság 12 százaléka.