Így fest a világ legdrágább részvénypiaca

tőzsde, kereskedés, részvény, kereskedő, New York, Dow Jones
A Dow Jones index miatt aggódik az egyik kereskedő a New York-i tőzsdén.
Vágólapra másolva!
Abban nincs semmi új, hogy az amerikai részvénypiac befektetői aggódnak a Wall Street magas értékeltségei miatt. Mindazonáltal azt talán sokan nem tudják, más országokkal összevetve mégis milyen drága az amerikai részvénypiac. Egy új elemzés ennek ment utána, és Magyarország is felkerült a listára.
Vágólapra másolva!

Globális összevetésben az Egyesült Államok rendelkezik a legkevésbé megfizethető részvénypiaccal – derül ki a StarCapital Research nemrég megjelent kutatásából, amely összesen 40 országot és régiót vont be az elemzésbe, különböző mérőszámok felhasználásával. Érdekesség, hogy az USA kizárólag a mutatók összesítése alapján került az utolsó – vagyis a legdrágább helyre – az összesített listán.

Jóllehet a túlzottan magas értékeltségek nem jelentenek szükségszerűen eladási hullámot, a kutatások azt mutatják, hogy

az alulértékelt részvénypiacok eddig nagyobb eséllyel értek el magasabb jövőbeni hozamokat, mint a túlértékelt társaik

– idézi a MarketWatch Norbert Keimling, a StarCapital Research vezetőjének véleményét.

A lista másik végén Dél-Korea található, amely a legjobb árazású részvénypiacként futott be a versenyben – figyelembe véve az ár/profit, illetve ár/bevétel rátáit.

Veszélyes számok

Az USA esetében egyébként a legveszélyesebb adatot az úgynevezett ciklikusan kiigazított ár/profit ráta (CAPE) adja, amely összeveti a részvényárfolyamokat az elmúlt 10 évben produkált vállalati nyereséggel. Ezen a bázison az Egyesült Államok 28 pontot ért el, amellyel csak Dániánál (36,1), illetve Írországnál (34,5) számít olcsóbbnak. A történelmi tapasztalatok alapján a CAPE jelenleg mérhető magas szintjeit általában piaci visszaesések követték – figyelmeztet az elemzés.

Mindenkit lenyomott az amerikai részvénypiac Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

Az ár/profit (P/E) ráta alapján az USA 22,4 pontot ért el, amely a 10. legmagasabb világszerte (leszámítva a fejlett Európa szélesebb csoportját). Noha ez a szám alacsonyabb például Nagy-Britannia 31 pontos vagy India 22,8 pontos eredményénél, igen messze van Kína 7,4 pontjától vagy Oroszország 7,1 pontjától.

A fejlett piacok egészén a CAPE 23,4 pontos, a P/E 21 pontos volt a listán, míg a feltörekvőknél a CAPE 15,6, a P/E pedig 14,5 pontos volt.

Oroszország és Kína egyébként több mutató alapján is igen olcsónak számít.

A P/E ráták szerint például az élen végeztek 0,8, illetve 0,9 ponttal.

Magyarország is a listán

A teljes képet nézve az látszik, hogy az összesített értékelésben Dél-Korea mögött Ausztria és Csehország lett a három legkedvezőbb értékeltséggel futó részvénypiac,

de Magyarország is be tudott jönni a negyedik helyre

– hazánkat Olaszország követi.

Az utolsó – legdrágább – öt helyen ezzel együtt olyan országok kaptak helyet, mint Indonézia, India, a Fülöp-szigetek, Belgium, valamint a már említett Egyesült Államok.

Az S&P 500 index teljesítménye Forrás: Investing.com

Az USA olyan vezető részvényindexeinek, mint a Dow Jones, az S&P 500 vagy a Russell 2000 értékeltségei idén már többször is rekordot döntöttek, köszönhetően nagyrészt a technológiai és az internetpapíroknak.

Az elmúlt néhány évben az USA részvényei sokkal nagyobb ütemben tudtak erősödni, mint a feltörekvő piaci papírok.

Éppen ezért nem véletlen, hogy számos amerikai elemző azt tanácsolja, a befektetők kezdjenek el körülnézni az USA-n kívüli piacokon is.