Az adóhatóság elől rejtik el pénzüket az amerikai tech-vállalatok

2017.07.21. 11:43

Több száz milliárd dollárt készpénzt parkoltatnak a technológiai vállalatok külföldön, hogy elkerüljék az amerikai adóhatóságot, és ez a gyakorlat a jövőben sem fog változni, amennyiben nem sikerül megegyeznie a Kongresszusnak a kormányzattal.

A Moody's most közzétett jelentése szerint a három legnagyobb technológiai vállalat – az Apple, a Microsoft, és a Google – összesen mintegy 464 milliárd dollárnyi készpénzt birtokol. Ez kb. 120 ezer milliárd forint: annyi, mint négy évnyi magyar GDP.

Az Apple egymaga majdnem 250 milliárd dollár készpénzzel rendelkezik, az évekig tartó óriási nyereségének, és néhány jelentősebb felvásárlásnak köszönhetően – ez elég pénz ahhoz, hogy akár háromszor is megvegye a Netflixet. És bizony ez sokkal több pénz, mint ami bármely nagyipari cég mérlegében található, kivéve a technológiai és egészségügyi vállalatokat.

A nem pénzügyi amerikai vállalatok összesen 1840 milliárd dollár készpénzt vittek ki az elmúlt év végéig. Ez majdnem két és félszerese a válság előtti, 2008-as szintnek, és 11 százalékkal magasabb, mint a 2015-ös szint a Moody's által megvizsgált vállalatoknál.

Moody's 2016 évvégeForrás: Origo, Moody's

Körülbelül 1300 milliárd dollárt, vagyis a teljes összeg 70 százalékát tartják a tengerentúlon, ahol már nem lát rá az amerikai adóhatóság. Az Apple, a Microsoft, a Cisco, az Oracle, valamint a Google tulajdonosa, az Alphabet készpénzeik 88 százalékát tartják külföldön. A Moody's véleménye szerint a külföldi készpénzparkoltatás pontosan tükrözi, hogy mennyire negatív hatása van annak, hogy a megtermelt profitot hazahozzák, majd magas kulcs mentén jól megadóztassák azt az Egyesült Államokban.

A Trump-kormányzat egyszeri adóamnesztiát ajánlott, hogy ösztönözze a vállalatokat a készpénz hazahozatalára. Steven Mnuchin pénzügyminiszter szerint az, hogy az Apple-nek ennyi pénze van csak a tünete a magas amerikai társasági adókulcsnak a külföldi valutákhoz viszonyítva.

Miért is hoznák haza a pénzüket, és fizetnének utána hatalmas adókat?" – kérdezte korábban Mnuchin.

Az, hogy az amerikai nagyvállalatok ennyi készpénzzel rendelkeznek, azt mutatja, hogy mennyivel egészségesebb lett a működésük a gazdasági válság óta. Azonban a vállalatok nem nagyon akarják ezt a pénzt a gazdaság a fellendítésére szánni, vagyis ez a pénzmennyiség nem megy munkahelyteremtésre, sem bővítésre, sem fejlesztésre.

A nagy mennyiségű pénz ellenére az amerikai vállaltok tőkekiadása tavaly 18 százalékkal mérséklődött, 727 milliárd dollárra. A csökkenés részben az olajipar visszaesésének volt köszönhető, amely az energiavállalatokat arra késztette, hogy a beruházások késleltetésével takarékoskodjanak. Előfordult, hogy nem fizettek osztalékot, lemondták a készletvásárlásokat, valamint elálltak felvásárlásoktól is a Moody's szerint.

Forrás: AFP/Adek Berry

A Wall Street abban reménykedik, hogy a Kongresszus összefog a kormányzattal, és így ösztönöznék majd a vállalatokat, hogy a tengerentúli készpénzüket visszahozzák az Egyesült Államokba. Az adókedvezmény támogatói azzal érvelnek, hogy a pénzek hazahozatalával fellélegezhet az amerikai gazdaság, és elindulhatnak a befektetések. A kritikusok szerint ez nem így lenne, mert a cégek a részvényesek osztalékára, valamint készletvásárlásokra fogják inkább fordítani az összeget.

Az átfogó adóreform rendkívül komplikált lenne, tekintettel a számtalan egymással versengő érdekre. Egyes elemzők szerint éppen ezért egyre kevésbé lehetséges a Trump elnök és a Kongresszus közötti egyszeri adóreform-megállapodás. Így az olyan készpénzt felhalmozó cégek, mint az Apple továbbra is folytatják eddigi politikájukat és külföldön parkoltatják profitjukat.