A gigabírság betett a Google profitjának

2017.07.25. 13:14

A Google egy hónapja megkapta minden idők legnagyobb bírságát trösztellenes tevékenység miatt. A 2,42 milliárd eurós büntetés jelentősen visszavetette az anyacég profitját. Ugyan a keresőóriás megúszott egy hatalmas francia bírságot, az Európai Unió Versenyjogi Bizottsága tovább vizsgálódik.

A Google anyavállalata, az Alphabet közzétette a második negyedévre vonatkozó jelentését. A technológiai óriás erős három hónapot zárt, az árbevétel 26 milliárd dolláros volt, ami 21 százalékos emelkedésnek felel meg, ha 2016 azonos időszakával vetjük össze.

Azonban a második negyedévre jutó profit "csak" 3,5 milliárd dollár, ami

több mint 40 százalékkal lett kisebb az Európai Unió büntetése miatt. Éves szinten a profit 30 százalékkal esett vissza – írja a BBC.

IllusztrációForrás: Origo

Mint ismert, az Európai Unió 2,42 milliárd eurós bírságot szabott ki a cégre, mert megszegte a közösség versenyjogi szabályzatát. Az unió bizottsága a trösztellenes tevékenység miatt büntette meg keresőóriást, mert a Google bizonyos kereséseknél a saját termékeit rangsorolta előre.

Az Alphabetre kiszabott bírság az eddigi legnagyobb, amit az Európai Bizottság kirótt egy cégre.
A profit visszaesése a legnagyobb 2008 óta a Google esetében.

A Financial Times szerint a múlt havi bírság nélkül a Google anyavállalatának profitja éves szinten 6,9 milliárd dollár lett volna, ami 28 százalékos növekedésnek felel meg. Az egy részvényre jutó növekedés 5,01 dollár lett volna, ami meghaladta volna a 4,46 dolláros elemzői várakozásokat.

A még büntetéssel együtt is tisztességes növekedés Ruth Porat, az Alphabet pénzügyi igazgatója szerint leginkább a mobilos kereséseknek köszönhető, valamint a Youtube-bal kötött szoros együttműködésnek.

A nagy növekedés elsősorban a mobiloknak köszönhetőForrás: Imaginechina/Da qing - Imaginechina/Da Qing

A Google részvényei tegnap este 998,31 dollárral zártak Észak-Amerikában, de a bejelentést követően 3 százalékkal estek,jelenleg az európai tőzsdéken 980 dollár körül mozog az árfolyam.

A Google mögött vegyes időszak áll, hiszen a francia bíróság szerint a vállalat nem követett el jogsértést azzal, hogy Írországban adózott, így a keresőóriásnak nem kell kifizetnie az emiatt kiszabott 1,12 milliárd dolláros bírságot.

Azonban az Európai Unió Versenyjogi Bizottsága továbbra is vizsgálja a céget, és elemzők szerint az eddigi rekordbírságot is meghaladó büntetések következhetnek. A nyomozás azért folyik a Google ellen, mert az EU szerint túlságosan összefonódott a cég az Androiddal, és egyes gyártóktól azt kéri a cég, hogy gyárilag telepítsenek bizonyos Google alkalmazásokat, ami versenyelőnyt jelent.

Mivel ez rengeteg mobilfelhasználót érinthet, így ha ebben az esetben beigazolódik a vétség, akkor megdőlhet a büntetésrekord. A Google vétkes lehet az AdSense miatt is, ugyanis a reklámfelületeken bizonyos időszakokban megakadályozta az olyan harmadik féltől származó hirdetések megjelenését, amelyek rivális keresőhöz köthetőek.