Összesen nagyjából 300 milliárd eurót tolhat át a brit részlegeiből Frankfurtba a Deutsche Bank a brexit miatt. Ez az összeg a pénzintézet teljes mérlegének nagyjából ötödét tenni ki.

A tervek szerint az eszközök áttelepítése 2018 szeptembere és 2019 márciusa között válna aktuálissá. A teljes átcsoportosítás értéke pedig nagyjából 300 milliárd eurót tenne ki – idézi a Bloomberg a projektet ismerő névtelen forrását. A becsült összeg a Deutsche tavaly év végi teljes, 1590 milliárd eurós eszközállományának hozzávetőleg az ötödét jelenti.

A nagy költözés

A Deutsche Bank szóvivője, Monika Schaller nem kommentálta az értesüléseket. Noha a bank hivatalosan még nem jelentett be részletes tervet, a cég vezérigazgatója, John Cryan az alkalmazottaknak szóló üzenetében jelezte, a jelenleg Londonban jegyzett kereskedések döntő többsége valószínűleg átkerül Frankfurtba. A kereskedési és befektetési banki eszközök áthelyezése mellett több száz alkalmazott, illetve mintegy 20 ezer ügyfél számlája költözhet a következő időszakban – jelezték a források.

John Cryan, a Deutsche Bank vezetőjeForrás: AFP/Sebastian Derungs

A bank 2017 szeptemberében kezdené el jelezni az ügyfeleknek a Frankfurtba történő átcsoportosításokat, majd a források szerint 2018 szeptemberében indulna meg a költözés, amely hat hónapot venne igénybe. A pénzintézet ezzel párhuzamosan 2018 júniusáig ki akarja építeni az eszközállomány kezeléséhez szükséges megfelelő technológiát.

Fokozatos váltás

A Deutsche kereskedési eszközei egyébként hagyományosan a londoni könyvekben szerepelnek. A brit főváros Cryan elődjei, Anshu Jain, illetve Josef Ackermann vezetése alatt kapott kiemelt szerepet a német pénzintézet életében.

Cryan az elmúlt két évben igyekezett visszafogni a tőkeintenzív hitelkereskedést, valamint próbálta lezárni az érkezése előtt elindult kényes ügyeket. A brexittel összefüggő átszervezések pedig összekapcsolódtak a vezérigazgató tervével, melynek értelmében nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a hazai piacra.