Óbudán dől el a szervizrobotok jövője

starship technologies robot futár
A Starship Technologies robotfutárát is használhatják majd az észt üzletek. A cég társalapítója is észt.
Vágólapra másolva!
A legújabb ember-központú robotikai szabványok kialakításán dolgozik 17 ország csaknem száz akkreditált szakértője Budapesten, az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központ szervezésében zajló ISO/IEC robotikai ülésen.
Vágólapra másolva!

Az esemény utolsó napján rendezik meg az Orvosi Robotikai Workshopot, melyen a sebészeti és a rehabilitációs robotika területén zajló fejlesztésekről és a közelgő tudományos eredményekről hallhatnak előadásokat az érdeklődők. A workshop július 28-án kora délutánig az Óbudai Egyetem Bécsi úti épületében zajlik majd; az esemény nyilvános, minden látogató számára nyitott.

A szervizrobotok egyre inkább elterjedőben vannak a világban, és ma már nemcsak a porszívórobotok hódítanak, hanem olyan új piacok nyílnak, mint a háztartási robotoké és a személyi asszisztens robotoké.

A folyamatosan változó emberi környezetben ugyanakkor a robotok alkalmazása nagyfokú autonómiát igényel, emiatt különösen nagy szerepe van a biztonságot és stabilitás meghatározó szabványoknak. A nemzetközi robotikai szabványosítás egy bonyolult folyamat, amelyben részt vesznek az ipar, a közigazgatás és az akadémia kiválasztott szakértői.

Hoz, visz, takarít, teszi amit kell Forrás: Starship Technologies

A szakmai munkacsoportok felelőssége a nemzetközi ajánlások és szabályozások kialakítása a szerviz robotika olyan új területein, mint a kollaboratív robotok, az otthon ápolási robotok, a rehabilitációs és a sebészeti robotok.

Ez utóbbi két területen már az utolsó simításokat végzik a szakemberek az új dokumentumokon, és még idén megjelenhetnek a vadonatúj biztonságtechnikai szabványok.

A rendezvényen 17 ország csaknem száz akkreditált szakértője vesz részt 10 napon át.

A cikk megjelenését támogatta az MVM Edison program.