El fognak öregedni a kkv-k

reggel fény mező agrár
Vágólapra másolva!
A hazai kkv-k nagy része több mint 20 éves múltra tekint vissza, miközben az öt év alatti cégek aránya elenyésző – derül ki a K&H: üzletet ide! program felméréséből. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, március 31-i adata szerint Magyarországon több mint 535 ezer bejegyzett társas vállalkozás működik.
Vágólapra másolva!

A K&H 500 hazai kkv megkérdezésén alapuló felmérése szerint a cégek zöme már túl van a korai gyermekkoron. A vállalkozások legnagyobb része, 41 százaléka a húszas éveit tapossa. Közel ugyanilyen arányban (39 százalék) vannak azok, amelyek több mint tíz éve működnek. Minden hetedik vállalkozás már elérte az iskolás, azaz a hatéves kort, míg ennél fiatalabb cégekkel csak elvétve találkozhatunk (öt százalék).

– mondta Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Ha a különböző árbevétel-kategóriákat nézzük, az látható, hogy a cégméret és a működési idő között nincs egyértelmű összefüggés. Ugyan a középvállalkozások között találjuk a legtöbb régi motorost, mivel közel felük több mint húsz éve működik, őket azonban a mikrovállalkozások (44%) követik, míg a kisvállalkozásoknál ez az arány 36 százalék. Utóbbiaknál a legmagasabb a 10-20 éve működő cégek aránya (48%).

A mezőgazdaság stabil a felmérés szerint Forrás: 123rf.com

A különböző ágazatoknál van némi különbség a működési időt illetően. A szolgáltató és ipari szektorban szinte ugyanolyan arányban találkozhatunk 20 évesnél idősebb vállalkozásokkal, mint a nagy hagyományokkal bíró mezőgazdaságban, miközben a kereskedelemben inkább a 10-20 éves átlagéletkor jellemző (45%).

Egy év elején ismertetett elemzés szerint kismértékben ugyan, de nőtt a cégalapítási hajlandóság az elmúlt évben. Szám szerint több mint 26 ezer vállalkozást hoztak létre tavaly, 1300-zal többet, mint 2015-ben, de még ezzel együtt is minden új vállalkozásra közel két megszűnő cég jut.

– mondta el Kovács Viktor Zoltán.