Tim Cook az Apple vezére három új gyárat akar építeni az Egyesült Államokban. Trump tavalyi elnöki kampányában sokszor bírálta az Apple-t, mert a cég üzemeinek nagy része Kínában található. Most úgy tűnik a cégóriás vezetője és az amerikai elnök megállapodtak, azonban az Apple még nem tett hivatalos nyilatkozatot az ügyben.

Donald Trump, a Wall Street Jurnal-nak elmondta, beszélt Tim Cook-kal,

aki három nagy gyár építését ígérte meg. Arról még nem esett szó, hogy ezek mikor és hol épülnének. Az Apple vezér már májusban utalt arra, hogy kész egymilliárd dollárt fektetni amerikai üzemekbe, azért, hogy az államokon belül maradjon a gyártási folyamatok egy része.

Elmondása szerint a cég szeretne támogatni olyan képzéseket is, ahol az emberek megtanulhatnák a programozás és a kódolás.

Az Apple központja New YorkbanForrás: AFP/Eric Thayer

Trump a kampánya alatt megígérte, ráveszi az Apple-t, hogy más országok helyett inkább Amerikában kezdjen el gyárakat építeni. Azzal vádolta a céget, hogy az olcsóbb külföldi munkaerő miatt az amerikai emberektől veszi el a munkát. Az Apple azóta is próbált megtenni mindent annak érdekében, hogy megmutassa, foglalkozik az amerikai munkaerőpiaccal és új munkahelyek teremtésével.

A világ legértékesebbnek jegyzett cége, 2016-ban több mint 50 milliárd dollárt költött csak amerikai beszállítóik kifizetésére és több mint 2 millió új munkahelyet teremtett az Egyesült Államokban. Az amerikai elnök az interjúban azt is elmondta, hogy a Foxconn, az Apple egyik legnagyobb beszállítója, 10 milliárd dollárt szeretne befektetni egy új, kijelzőket készítő gyárba.