Miközben a bankok és a pénzügyi vállalatok sorra dolgozzák ki a menekülési tervet Nagy-Britanniából, a BMW és az Amazon bizalmat szavazott a szigetországnak. Mindkét nagyvállalat arra készül ugyanis, hogy növelje a jelenlétét a brexit ellenére is.

A BMW kedden jelentette be, hogy Nagy-Britanniában fogja gyártani az ikonikus Mini elektromos verzióját. Majd pár órával később a világ legnagyobb online kiskereskedelmi cége, az Amazon közölte, megnöveli az új londoni székhelyének méretét – írja a Bloomberg.

A brit kormány valószínűleg igencsak örül a híreknek, mivel az elmúlt időszakban inkább azzal volt tele a sajtó, hogy a bankok és a pénzintézetek hogyan tervezik a menekülést Nagy-Britanniából – főként Frankfurtba.

Dacolva a kockázatokkal

Ráadásul a BMW annak ellenére is Nagy-Britanniát választotta az elektromos Mini gyártására, hogy ez a döntés a jövőben kellemetlen következményekkel is járhat. Amennyiben ugyanis a brit kormány nem tud hosszú távú kereskedelmi megállapodást kötni az Európai Unióval,

akkor súlyos vámok is terhelhetik a gyártáshoz szükséges importált elemeket.

A német társaság egyébként 2000 óta nagyjából 1,75 milliárd fontot ruházott be a szigetországi működésébe, és amellett, hogy mintegy 18 ezer embert alkalmaz az Egyesült Királyságban, 2,4 milliárd font értékben exportál az országból évente.

A BMW továbbra is bízik Nagy-BritanniábanForrás: AFP/Ingo Wagner

A cég közlése szerint a döntés mögött a kiváló brit munkaerő és az innováció mellett az áll, hogy produktív viszony alakult ki az autógyártók és a szigetország kormánya között. Mindazonáltal a terveket ismerő források szerint a BMW igyekezett bebiztosítani magát arra az esetre is, ha a brexit a vártnál kellemetlenebb hatásokat gyakorolna. Az általános hét év helyett ugyanis csak 2023-ig (négy évre) kötelezte el magát a cég a brit gyártás mellett, vagyis fenntartják annak a lehetőségét, hogy elköltözzenek, ha beüt a baj.

„Egy fantasztikus hely"

Mindeközben az amerikai Amazon bejelentette, fokozza a jelenlétét Londonban, hogy így támogassa a Prime Video szolgáltatásának európai bővülését. Ezzel összefüggésben a korábban tervezett méretnél nagyobb helyet fog elfoglalni a vállalat az új londoni irodaházában.

„Nagy-Britannia egy fantasztikus hely, ahol kiváló tehetségeket lehet találni, és örülünk, hogy itt építhetünk ki egy globális kutatás-fejlesztési központot„– mondta Dong Gurr, az Amazon brit részlegének vezetője.

Az Amazon is belehúzForrás: Frank Micelotta/Getty Images

Az Amazon azonban nem az egyetlen amerikai technológiai vállalat, amely belehúz Londonban. A Snap, a Facebook, valamint a Google is fokozza a londoni jelenlétét, kévéssé törődve a brexittel.

Nagy-Britannia egyébként az Amazon egyik legnagyobb nemzetközi piaca, ahogy több mint 22 ezer főállású alkalmazottat foglalkoztat az országban. A cég ráadásul az év végére legalább 24 ezer fővel tervez, ami a 2015-ös év végi szám duplája lenne.

A londoni irodahelyek száma egyébként 5,9 százalékkal bővült az első negyedév végén az egy évvel korábbi 3,9 százalékhoz képest. A Deloitte adatai szerint 2009 óta ez volt a legnagyobb ütemű növekedést.