10 milliárd forintos munkahelyteremtő program indul a kkv-knak

Varga Mihály
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter
Vágólapra másolva!
Augusztus elsejétől 10 milliárd forint összegű pályázatot hirdet a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására a Nemzetgazdasági Minisztérium - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.
Vágólapra másolva!

A tízmilliárd forintnyi támogatásból 1100-1200 kkv-nál több mint ötezer új munkahely jöhet létre és további mintegy tízezer már meglévő megőrzését is támogatják.

A miniszter azt is elmondta, hogy ezzel a pályázattal a kis-középvállalkozói szektor azon túl, hogy

megerősödik, a területi különbségek is csökkennek, a hátrányos térségek pedig felzárkóznak, sőt a helyi gazdaságok megerősödnek.

Varga Mihály szerint a teljes foglalkoztatás eléréséhez fontos a kis- és középvállalkozások támogatása, mert ők teszik ki az országban működő vállalkozások 99 százalékát, emellett a magyar foglalkoztatotti létszám több mint 70 százaléka náluk dolgozik. A kormány ezért kiemelten kezeli a kkv-k helyzetét, hiszen a technológiai fejlesztésekkel, uniós és belföldi támogatásokkal ezek a cégek tovább erősödhetnek, amivel a versenyképességük, ezáltal az ország versenyképessége is tovább javulhat.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A központi program tehát lehetőséget nyújt a vállalkozóknak ahhoz, hogy

új eszközöket, gépeket szerezhessenek be, de a támogatási összeget akár ingatlanvásárlásra vagy bérleti díjakra is fordíthatják.

Viszont a munkáltatónak vállalnia kell, hogy a beruházással létrehozott kapacitásokat, szolgáltatásokat a beruházás befejezésétől számított 3 évig folyamatosan fenntartja és működteti a térségben. Sőt kötelessége, hogy a telephelyén a pályázat benyújtása előtti 12 hónapban meglévő átlagos létszámot fenntartsa, és a létszámbővítésre legalább 2 éves folyamatos foglalkoztatási kötelezettséget vállaljon.