Tonnaszámra termesztik a kivit a Zala megyei Becsehelyen. Már a magyar boltokban is lehet kapni a magyar kiviből.
Miklós Ákos Márton, a birtok szakmai vezetője apjától "örökölte" a kivi iránti szeretetét, otthon az 1990-es években próbálkoztak a termesztésével. Néhány éve fedezték fel a kivitermesztéshez kiváló adottságokkal rendelkező Becsehely dombokat, ahol 2012 óta nagyüzemi módszerekkel termesztik a kínai gyümölcsöt. Négy hektáron közel háromezer tő kivi sorakozik a domboldalakon, a májusi virágzás után október közepén szüretelik, de már most roskadoznak a vesszők a gyümölcsök sokaságától.

Bokrokon terem a kivi
A környéken sokaknak voltak kivibokrai, de nagyüzemi módszerekkel senki nem próbálkozott. Az éghajlati és talajviszonyok kedveznek a kivinek, hiszen egyrészt soha nincs mínusz 10 Celsius-foknál hidegebb, a kötött, agyagos talaj pedig jól megtartja a vizet. A kiviültetvény méreteiben egyedülálló Magyarországon.
A dél-zalai dombokon évszázadok óta termesztenek szőlőt, de a nagy munkaigényű kisparcellás termelés inkább ráfizetéses - vélekedik Miklós Ákos Márton. A kivi azonban helytakarékosabb is, tavaly viszont már több tonnányi mennyiséget adtak el egy nemzetközi üzletlánc hazai cégének.

Magyar boltokba magyar kivi
Az üzletekbe kerülő dobozon is rajta áll, hogy magyar kivi Becsehelyről, a sikere pedig azért is nagy, mert húsosabb, magasabb a szárazanyag- és cukortartalma, továbbá hónapokig eltartható hűvös helyen.
Az európai boltokban olasz és új-zélandi kivit árusítanak, de az importgyümölcs 3-4 százalékát egy-két éven belül kiválthatja a becsehelyi kivi. Az ültetvény 8-10 éves korára éri el a maximális termőkapacitását, akkor már nagyjából 90 tonna körüli mennyiséget szüretelhetnek.
Számtalan egzotikus gyümölcsöt termesztenek még kisebb mennyiségben a környéken, van itt khakigyümölcs, füge és pekándió is, de a pálmáktól a többféle bambuszfajtáig nagyon széles a választék.