Jövedéki adót igényelhetnek vissza az arra jogosult szervezetek

cng, földgáz, visszaigényelhető
A közlekedési földgáz jövedéki áfát több cég visszaigényelhető
Vágólapra másolva!
A jövedéki törvény módosításának köszönhetően, olcsóbban tankolhatják meg járműveiket a közfeladatot ellátó szervek illetve cégek, ha azok gázüzeműek. A módosítás célja a környezet védelmének elősegítése.
Vágólapra másolva!

Elsősorban a hulladékgyűjtést végző vállalatok, a rendőrség, valamint más, közfeladatokat ellátó szervek illetve cégek járműflottáinak üzemeltetési költségei csökkenthetők. Ez annak köszönhető, hogy a gépjárműparkjaikon belül növekszik a sűrített földgázzal (CNG) hajtott autók aránya. Ez az olcsó, és a hagyományos belsőégésű motorokhoz képest a környezettel nagyobb barátságban lévő megoldás,

most részben új jövedéki szabályozást kapott.

A földgáz adója visszaigényelhető

A Nemzeti Közművek Zrt. már 2014-től ellátja a Fővárosi Közterület-fenntartó járműveit CNG-vel. A társaság két közforgalmi és két üzemi, sűrített földgáz-alapú töltőállomást üzemeltet, és jelen van Kaposvár tömegközlekedésének üzemanyag-ellátásában is. A közlekedési célra használt földgáz adóterhének visszaigénylése több állami cég vagy szerv esetében járműveik fenntartási költségeinek csökkentéséhez járul hozzá.

A közlekedési földgáz jövedéki áfát több cég visszaigényelhető Forrás: Opel

A közfeladatot ellátó szervek és cégek a jövedéki törvény módosításának köszönhetően, visszaigényelhetik a járműveikbe töltött földgáz adóját.

A Nemzeti Közművek Zrt. úgy ítéli meg, hogy ez a változás jelentős lépés a környezet védelme és a gazdaságosabb közlekedési megoldások elterjedése érdekében. A teher csökkentése várhatóan segíti a meghajtástípus elterjedését is.