Terhes lett a katás, most mi lesz?

vállalkozás, fodrász, fodrászat
Budapest, 2011. április 14. Fodrász szárítja egy vendég haját az első alkalommal megrendezett Fodrászatok Éjszakáján, 2011. április 14-én este, az East Side Hair fodrászatban. A rendezvény keretében kilenc belvárosi fodrászüzletben éjfélig tartó nyitva tartással várták a vendégeket. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
A főállású katás vállalkozók esetében akár komolyabb feladatot is jelenthet, ha a vállalkozó valamiért nem tudja ellátni a munkáját. Tipikusan ilyen ok lehet a terhesség, gyerekvállalás, de akár valamilyen tartós betegség is.
Vágólapra másolva!

Ilyen esetben azt kell eldöntenie a vállalkozónak, hogy a továbbiakban is képes végezni a tevékenységet vagy sem. Ha nem, akkor a következő megválaszolandó kérdés: megy-e tovább a cég, vagy ideiglenesen szünetel. Ha szünetel, akkor nem szabad elfelejteni: gondoskodni kell a vállalkozónak arról, hogy biztosítási jogviszonya rendezett legyen.

Terhesség, gyermekvállalás esetén ez megoldott, de tartós betegség esetében ha a tevékenységet szünetelteti a katás, akkor egészségügyi szolgáltatói járulékot kell fizetnie havonta.

Illusztráció MTI Fotó: Marjai János Forrás: MTI/Marjai János

De mi a helyzet akkor, ha nem akarja a katás, hogy a cég leálljon, amíg ő nem képes ellátni a feladatokat? Ha ő marad az ügyvezető és a cég működik, továbbra is fizetni kell a katát. A szabályozás csak abban az esetben ad ugyanis mentességet, ha a vállalkozó egyáltalán nem vesz részt, nem tud részt venni a munkában. Vagyis keresőképtelen.

Ha a cég működik, a kata fizetés alól akkor lehet mentesülni, ha valaki más veszi át az ügyvezetési feladatokat. Ezt azonban csak a társasági szerződés módosításával lehet megoldani - figyelmeztet az adózóna.hu szakértője. Ráadásul az adófizetési kötelezettség alól ez esetben sem mentesül a cég.