A Földművelésügyi minisztérium által kihirdetett Az év tanyája című pályázatra augusztus 31-ig lehet jelentkezni - jelentette ki V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

Az idei díjjal a minisztérium a természeti környezettel összhangban levő, a tájba és az adott térségbe illeszkedő, mások számára is jó példával szolgáló tanyát magas szintű elismerésben kívánja részesíteni.

Németh Zsolt elmondta, hogy az elmúlt hat év során a kormány a Tanyafejlesztési programban hazai forrásból mintegy 8,1 milliárd forint támogatást adott 1691 pályázatnak tanyafejlesztésére.
Az év tanyája díj mellett odaítélik a közönség díjat is a legtöbb szavazatot elnyerő pályázatnak. Szavazni pedig külön az erre létrehozott Facebook oldalon lehet majd.

Az alapján bírálják majd el a pályázatokat, hogy milyen a tanyajelleg megléte, az adott térségre jellemző tájjelleg, milyen a környeztkímélő gazdálkodás. Továbbá azt is elbírálják, hogy mennyire törekednek a más tanyákon is alkalmazható fenntarthatóságra és a nyitott portára, milyen az őshonos és tájjellegű állatok és növényfajok megléte.

Az államtitkár elmondta, hogy ezzel a kitüntetéssel is a tanyasi életet szeretnék népszerűsíteni, hiszen a XXI. században is vonzó lehet a fiatal gazdálkodók számára.

A pályázatot nyomtatott formában a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztési és vidékstratégiai főosztályára kell beadni vagy elektronikus úton a azevtanyaja@fm.gov.hu email címen, ahol választ lehet kapni a pályázattal kapcsolatos kérdésekre.