Az OTP, az MKB, a Növekedési Hitelbank és a GRÁNIT Bank fiókjaiban összesen 126 olyan új pont kezdte meg ma a működését, ahol a Magyar Fejlesztési Bank közvetítésével kedvezményes uniós hiteleket igényelhetnek kis- és középvállalkozások. Mától összesen 642 helyen kaphatnak uniós támogatású hiteleket a hazai kkv-k. A keret közel 750 miliárd forint hét évre.

Mától újabb 126 úgynevezett MFB-pont nyílik meg a kis- és középvállalkozások részére, ahol uniós támogatású hiteleket lehet igényelni. A bankfiókok száma így 642-re emelkedett, a hálózatban az OTP, az MKB, a GRÁNIT BAnk és a Növekedési Hitel Bank vesz részt.

A kedvezményes hitelek összértéke hét évre közel 750 milliárd forint, melyből eddig 40 milliárd forintot folyósítottak.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: Európában elsőként sikerült olyan megoldást kialakítani, amely gyorsabbá, olcsóbbá, hatékonyabbá teszi az uniós források szétosztását.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédet mond az MFB Pont közvetítői hálózat új, Flórián téri fiókjának megnyitóján.Forrás: MTI/Kovács Attila

A Magyar Fejlesztési Banknak és a konzorciumban résztvevő négy pénzintézeteknek köszönhetően olyan hálózatot hívtunk életre, amely házhoz viszi a vállalkozások számára a hiteleket – fogalmazott a szakminiszter. Hozzátette: a hálózat sikerét bizonyítja, hogy a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését célzó európai uniós hitelprogramok már több mint 1300 vállalkozás fejlesztéseit segítik.A pénzügyi eszközforrások fontos jellemzője a visszafizetési kötelezettség, amely arra ösztönzi a pályázó vállalkozásokat, hogy jól átgondolt üzleti tervet dolgozzanak ki, és hatékonyan valósítsák meg beruházási terveiket – tette hozzá Varga Mihály kiemelve, hogy a 2014-2020-as uniós ciklus első felében a több mint 750 milliárd forintos keretösszeg mintegy 75 százalékát  hirdeti meg a kormány.

Forrás: MTI/Róka László

Mától már 126 új MFB Pont működik országszerte – tájékoztatott a miniszter. Hozzátette: legkésőbb év végéig további 74 pontot nyitnak meg, ezzel összesen 642 elemből álló hálózat gondoskodik majd az európai uniós, valamint a támogatással kombinált hitelek közvetítésével.A tervek szerint csak az új pénzintézetek közvetítésével 2017-ben közel 60 milliárd forint uniós forrást tudunk eljuttatni az érintettekhez: 52 milliárd forintot a vállalatoknak és több mint 8 milliárd forintot a lakossági ügyfeleknek – húzta alá Varga Mihály.