A brexit utáni időszakban 30 és 50 milliárd dollár közti friss tőkére lesz szükségük a bankoknak, hogy támogassák a működésüket az új európai környezetben.

A brexit utáni időszakra való átálláshoz szükséges friss tőke nagyjából a 15-30 százalékát jelentené annak a tőkemennyiségnek, amellyel a bankok ma jelen vannak Európában – idézi a Bloomberg az Oliver Wyman tanácsadó cég kedden kiadott elemzését.

Ezzel együtt a pénzintézetek működési költségei 1 milliárd dollárral nőhetnek, ahogy a korábban Londonban irányított banki tevékenységeket duplikálni kell a kontinensen – írja az elemzés.

Költséges költözések

Amennyiben bekövetkezik a hard brexit, vagyis a bankok elveszítik az előnyös hozzáférésüket az Európai Unió egységes piacához, az széttöredezné a nagykereskedelmi bankrendszert. Ráadásul ebben az esetben a szektor a nyereségességéből is igencsak veszítene, ami azt jelenti, hogy akár 2 százalékponttal is csökkenhetnek az egy részvényre jutó hozamok – figyelmeztetnek az elemzést jegyző szakértők.

Nem lesz könnyű a bankoknak az átmenetForrás: Ralph Orlowski/Reuters

Mindeközben a bankok egyre nagyobb lendülettel igyekeznek megvetni a lábukat a kontinensen – különösen Frankfurtban. Egyelőre ugyanis nem látszanak túl nagy előrelépések a brexittel összefüggő tárgyalások során, ami menekülésre ösztönzi a pénzintézeteket. Az Oliver Wyman szakértői úgy számolnak, hogy a britek EU-tól való elszakadása nagyjából 35 ezer munkahelyet vihet el a szigetországból, melyből 17 ezer a nagykereskedelmi bankszektorhoz kötődik.

Növekvő nyomás

Ezzel párhuzamosan viszont a nyomás is megnőhet azokon a bankokon, amelyek fokozzák jelenlétüket a kontinensen. Az Európai Központi Bank ugyanis szeretne szigorúbb felügyeleti környezetet teremteni, és arra kényszeríteni a pénzintézeteket, kellően bizonyítsák a stabilitásukat és önállóságukat – írja a jelentés.

Hozzáteszik, ezek az új kihívások végső soron arra kényszeríthetnek egyes bankokat, hogy megkérdőjelezzék bizonyos tevékenységeik életképességét a brexit utáni európai világban. Következésképpen, néhányan akár át is helyezhetnek kapacitásokat Európából más térségekbe, például Ázsiába vagy az Egyesült Államokba.