Megvan, hogy mi okozhatja a következő világválságot

2017.08.10. 06:30

A szakértők egyre többször riogatnak egy esetleges gazdasági válság kirobbanásával. Ebben a témában vannak pesszimistább és optimistább hangok is, abban viszont a többség egyetért, hogy ha Kínában továbbra is úgy haladnak a dolgok, ahogy most, akkor annak nem lesz jó vége.

A kínai gazdaság továbbra is szépen teljesít a méretéhez képest. A kínai GDP-növekedés a hivatalos adatok szerint 6,9 százalékos,és az elemzők a gazdaság 4-5 százalékkal bővülését várják. A jól kinéző számok mögött viszont hatalmas adóság áll.

A CNBC szerint Kína államadósága 2017 első negyedévében új rekordot döntött, így az már a kínai GDP háromszorosa. Szemléltetésképpen, a kínai adóság akkora, hogy ha egydolláros bankjegyekre váltanánk, több mint 17 ezerszer érné körbe a Földet, vagy 1,31-szor tehetnénk meg a Föld és a Hold közötti utat.

Óriási Kína adósságaForrás: VCG via Getty Images/2011 ChinaFotoPress/Chinafotopress

Ezekből az arányokból a szakértők arra következtetnek, hogy a kínai árnyékbank-rendszer jóval nagyobb, mint azt korábban hitték.

A People's Bank of China kimutatása szerint a mérlegen kívüli hitelezés korábbi becsléseknél sokkal magasabb, és 2016-ban több volt mint 200 ezer milliárd jüan.

Mik azok az árnyékbankok?

A Pénzügyi Stabilitási Tanács (Financial Stability Board – FSB) definíciója szerint az árnyékbankrendszer a rendes bankrendszeren kívüli szervezetek és tevékenységek bevonásával történő hitelközvetítés rendszer, amely a globális pénzügyi rendszer egészében megkönnyíti a hitelek létrehozását. Az árnyékbankok nem tartoznak a betétgyűjtő hitelintézetek közé, ezért mentesülnek a szigorú tőkemegfelelési és átláthatósági szabályozás alól.

A kínai kormány folyamatosan próbálja nagyobb ellenőrzés alá vonni az árnyékbankokat, és ez az idei évben valamennyire sikerült is. Azonban hiába lassult a kínai árnyékbank szektor növekvése az erősebb felügyeletnek köszönhetően, a jelenlegi állapot sem fenntartható.

Hszi Csin-ping, Kína miniszterelnöke folyamatosan próbálta visszaszorítani a hitelezést az állam irányítása alatt álló intézményekben, viszont a árnyékbankokat nem képes irányítani, itt a hitelezés továbbra is nagy mértékben zajlik.

Sok lehet a nyom nélküli pénzForrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

A kínai árnyékbankok szektorában minden bizonnyal a gazdasági válsághoz hasonló buborék fújódik, amelynek kockázatait nem lehet megbecsülni, mert a pontos adatok ismeretlenek.

A kockázatot növeli, hogy a kínai árnyékbankokban hitelt felvevők többsége úgy gondolja, hogy baj esetén az állam megmenti őket. Azonban ha az emberek fizetésképtellené vállnak, akkor egyre több árnyékbank válhat működésképtelenné. Ez a buborék kipukkadásához vezethet, és ha a rendszer összeomlik, akkor azt mindenki érezni fogja.