Változik az adótörvény, kevesebb lesz a bírság

online kassza online pénztárgép
Budapest, 2014. szeptember 18. Pénztárgép a legegészségesebb iskolabüfének járó díjat elnyert Móricz Zsigmond Gimnázium büféjében 2014. szeptember 18-án. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Módosítaná a kormány az adóeljárásokról szóló törvényt. A tervezet szerint jelentősen csökenne az adminisztráció, és egy sor kemény szankció szűnne meg, amelyek mára okafogyottakká váltak.
Vágólapra másolva!

A tervezet megszüntetné a fokozott adóhatósági felügyeletet, amely többek között formalizáltsága miatt is rendkívül nagy adminisztrációs terhet ró az érintett vállalkozókra. A felügyeletet a gyanús cégek figyelésére találták ki, megelőlegezendő az adóhiány felgyülemlését.

Az NGM szerint erre a szigorú felügyeletre gyakorlatilag nincs már szükség, hiszen az adóeltitkolókat, adócsalókat az egyre szélesebb körű adatbázisnak és hatékony kockázatelemzésnek köszönhetően azonnal kiszűri a NAV. Ezzel együtt megszűnik az adószám felfüggesztése is.

A NAV szeme mindent lát BMTI Fotó: Beliczay László Forrás: MTI/Beliczay László

A tervezet szerint felére csökkenne a szándékos adóeltitkolás esetén kiszabható – jelenleg 200 százalékos – bírság. A könnyítés mellett talán alkalmas a pusztán időhúzás miatt benyújtott fellebbezések visszaszorítására is az az új szabály, amely szerint, ha az adózó lemond a fellebbezésről, és az esedékességig megfizeti a határozatban előírt adókülönbözetet, mentesül a kiszabott adóbírság 50 százalékának megfizetése alól.