A monetáris tanács egyhangú döntéssel tartotta az alapkamatot

Vágólapra másolva!
A nyolc tagú monetáris tanács egyhangúan igennel szavazott az alapkamat 0,90 százalékon és az egynapos jegybanki betét kamatának -0,05 százalékon tartása mellett július 18-án.
Vágólapra másolva!

A tanács tagjainak megítélése szerint a magyar gazdaság alapja és az inflációs cél fenntarthatóság elérése szempontjából nem történt olyan fejlemény, mely a jegybanki alapkamat megváltoztatását igényelné.

A közleményben azt írják, hogy a változatlan alapkamat és az eszköztár átalakításával elért laza monetáris kondíciók fenntartása összhangban van a júniusi előrejelzés alappályájával, a beérkezett adatokkal, a tanács korábbi kommunikációjával, valamint az elemzői és piaci várakozásokkal.
Az értékelés szerint a külső környezet továbbra is lefelé mutató inflációs kockázatot hordoz.

A tanács júniusi ülésén 300 milliárd forintban korlátozta a három hónapos betét 2017. harmadik negyedév végén fennálló állományát.

A tanács szerint az előrejelzési időszakban erősödik a magyar gazdaság. A kihasználatlan kapacitások eddig kibővülhetnek a kibocsátás dinamikus növekedésével. A legjelentősebb szerep továbbra is a belső kereslet erősödése, melynek alapja a lakossági fogyasztás bővülése és a beruházások emelkedése.

A monetáris tanács a következő években 3-4 százalék közötti éves növekedésre számít, amihez nagyban hozzájárulnak az MNB és a kormány növekedésösztönző programjai.