Évtizedes lemaradásban az afrikai kávépiac

Etiópia kávé
Kávészüret Etiópiában
Vágólapra másolva!
Az egyik legenda szerint a kávét egy kecskepásztor fedezte fel több mint ezer évvel ezelőtt Etiópiában. Manapság egy csészényi kenyai kávé 4 dollárba kerül, szemben a sima kávéval, ami 3 dollár. Az elmúlt évtizedekben az afrikai termelés nemhogy nőtt volna, hanem stagnált, szemben azzal, hogy a világon harmadával emelkedett a kávéfogyasztás.
Vágólapra másolva!

A megújult érdeklődés igazi áldást jelent az afrikai mezőgazdászoknak,

ahol a kávétermelés a negyedét teszi ki a negyven évvel korábbinak.

A robuszta kávétermesztők, valamint az olcsóbb variációkat tartalmazó instant italok termesztéséhez szükséges kávémennyiség legjelentősebb termelője Vietnam, ahol sokkal alacsonyabb áron tudnak termelni. Vietnam mellett Brazília is további vetélytárs a maga közepes minőségű arabica kávébabjával - írja a Bloomberg.

– mondta Karl Weyrauch, a Seattle-i székhelyű Coffee Rwanda alapítója.

Azonban az afrikai termelés nem olyan, mint korábban volt. Míg 1975-ben négy afrikai nemzet volt a világ 10 legnagyobb gyártója között, most csak Etiópia és Uganda van a listán.

Kávészüret Etiópiában Forrás: Beanthere

Az afrikai termelés azonban veszélyben van, ugyanis az olyan országokban, mint például Kenya, az urbanizálás hatására a kávétermesztésre alkalmas területekre törnek be, míg mondjuk Ruandában vagy Burundiban a hirtelen népességnövekedés miatt a kávét felváltotta a megélhetési növények termesztése – foglalta össze Keith Flury a Volcafe kávékutatója.

Az afrikai fiatalok a kávétermesztés helyett sokkal jövedelmezőbb pályákat választanak

– a kávétermelők átlagéletkora 60 év – a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) szerint.

A politikai konfliktusok is nehézkessé teszik a termelést, például a Nestlé Nespresso márka tavaly kivonult Dél-Szudánból a polgárháború miatt. Naoirobiban a mezőgazdászok inkább eladják területüket, minthogy működtessék azt.

Bár emelkedik a kereslet, az afrikai kávéexport a 2000-es évek eleje óta stagnál, miközben a globális szállítások körülbelül 37 százalékkal emelkedtek, és a világ fogyasztása is hasonló mértékben nőtt.

Friss a kézipörkölés Forrás: S-Media

Kiút lehet, hogy az afrikai kereskedőházak sokkal szélesebb körben tudnak tevékenykedni, mint a brazil vagy a vietnámi. Például a szingapúri Olam International – ami az egyik legnagyobb élelmiszer-kerekesdő – tavaly 7,5 millió dollárt fizetett az észak-afrikai Schluter családi kávéspecialista vállalkozásnak, ami már a 19. század óta működik.