Brutális a bővülés a napenergia szektorban

2017.08.07. 11:40

Az USA Energiaügyi Minisztériuma közzétette legfrissebb jelentését, melyben különösen szembeötlő az, hogy a napenergia-szektor rekordméretű foglalkoztatottság-bővülésen ment át az elmúlt években.

Döbbenetes munkaerő-piaci bővülést mutatnak a jelentés adatai és az azok alapján készíthető statisztikák, már ami a megújuló energiák szektorát jelenti.

Az USA-ban tavaly a villamosenergia-termelés munkaerő-állományának 43 százalékát a napenergia foglalkoztatta, szemben a fosszilis tüzelőanyagokkal dolgozók 22 százalékával.

Többen foglalkoztak a napenergia hasznosításával mint a szén, a gáz és az olajéval együttesen. Ez számokban kifejezve 374 ezer embert jelent az előbbi terület javára, míg a hagyományos hordozók szektora 187 ezer embernek adott munkát.

Villamosenergia-termelő szénerőmű: egyre csökken a fosszilisokkal dolgozó munkavállalók száma az USA-banForrás: Pixabay

A jelentés kitér arra is, hogy a szénbányákban 53 százalékkal csökkent a foglalkoztatás az elmúlt tíz évben. A villamosenergia-termelés és a gázkitermelés egyaránt 33 százalékos bővülést tudhat magáénak, ám ezek, bár létszámban jelentős, mégis nagyságrendekkel kisebb foglalkoztatás-bővülések a napenergia-szektor 5 ezer százalékos növekedéséhez képest.

Magasabb hozzáadott érték

Kiderült az is, hogy a villamosenergia-ipar területén jóval több nőt foglalkoztatnak mint a hagyományos üzem- és fűtőanyagok területén. Utóbbi egyébként jóval kedvezőtlenebb koradatokkal rendelkezik: jóval nagyobb arányban dolgoznak 55 évnél idősebb munkavállalók ezen a területen, mint az elektromos áram előállításán.

Napelem telepítése egy ház tetejére: sokan dolgoznak rajtaForrás: Pixabay

A munkavállalók számának növekedése a napenergia-szektorban nem a technológia közvetlen munkásigényének tudható be, hanem a szektor szédületes iramú bővülésének.

A jelentés rámutat: a napenergiával foglalkozó minden 10 munkavállalóból 7 a munkaidejének legalább felét nem közvetlen szerelési vagy javítási, hanem valamilyen támogatási tevékenységgel tölti. A napenergia-hasznosító rendszerek megépítése, telepítése és javítása csak az itt munkát vállalók kisebb részét foglalkoztatja,

a dolgozók nagyobb része értékesítési, adminisztratív vagy szolgáltatási tevékenységet lát el ebben a szektorban.