Több tízezer devizahitelesnek fog emelkedni a törlesztőrészlete, mert az árfolyamgát biztosította előnyök idén lejárnak. A svájci frank árfolyamának emelkedése miatt felgyűlt tartozást most hozzáírják a jelenlegi törlesztőrészlethez, valakinél a futamidő is hosszabb lesz.

Ahogy korábban az Origo is megírta, több ezer embernek fog emelkedni a törlesztőrészlete, mert idén lejár az árfolyamgát által biztosított ötéves kedvezményes időszak.

Az árfolyamgát fokozatos kifutása miatt 59 ezer ügyfélnek átlagosan 7 ezer forinttal emelkedik a havi törlesztőrészlete  - mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője csütörtökön az M1 csatornán.

Binder István, az MNB szóvivőjeForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mindez azzal magyarázható, hogy például az árfolyamgátat választó svájci frank alapú lakáshitellel rendelkező ügyfeleknek a forintosítás után 180 forintos árfolyamon kellett a törlesztőrészletüket visszafizetni, míg a svájci frank forintosítása 256 forintos árfolyamon történt.

Most a fogyasztóknak vissza kell fizetniük az ebből adódó különbözetet is, amelyet eddig egy gyűjtőszámlán vezettek.

Az 59 ezer ügyfélből 13 ezernek csak 1000 forinttal nő a törlesztő részlete.

Rossz hír, hogy az ügyfelek 5 százalékánál a törlesztőrészlet emelkedése miatt a futamidő hosszabbításával is számolni kell. Ez az adósok 5 százalékánál 5 évnél hosszabb időtartam, a döntő többségénél azonban ennél rövidebb.

Devizahitel forintosítása illusztrációForrás: MTI/Faludi Imre

Binder István arra is felhívta a figyelmet, hogy az árfolyamgát fokozatos kifutásában érintett ügyfelek átválthatják meglévő lakáshiteleiket az MNB által néhány hónapja meghirdetett fogyasztóbarát lakáshitelre, ha úgy ítélik meg, hogy jelenlegi törlesztőrészleteik magasabbak, mint az elérhető fogyasztóbarát lakáshiteleknél.

Utóbbiakról elmondta, hogy már 6 bank hirdette meg a saját fogyasztóbarát lakáshitelét, közülük kettőnél már elindult az értékesítés, a további hitelintézeteknél pedig a következő hetekben, legkésőbb szeptembertől indul majd.