Friss kimutatások szerint meg fog sokszorozódni azok száma, akik életük során elveszítik látásukat. Az adatok aggasztóak, a megoldás pedig még várat magára.

A BBC értesülései szerint a vakok száma háromszorosára nőhet a következő években. A leginkább sújtott régiók Afrika és Ázsia lehetnek.

2050-ig a vakok száma 36 millióról akár 115 millióra is nőhet írja a Lancet Global Health.

A drasztikus mennyiségű megvakulás fő oka az orvosi ellátás hiánya vagy annak hiányossága lehet.

A vak emberek jelenlegi aránya:

  • 11,7 millió ember Dél-Ázsiában
  • 6,2 millió ember Kelet-Ázsiában
  • 3,5 millió ember Délkelet Ázsiában
  • kevesebb mint a népesség 0,5 százaléka Nyugat-Európában
Rengetegen megvakulhatnak az elkövetkező évtizedekbenForrás: 123RF

188 ország adatainak elemzéséből az derült ki, hogy 2050-re az enyhe és súlyos látáskárosultak száma elérheti az 550 milliót. A hatalmas számbeli növekedésnek másik fő oka az idősödő populáció.

Rupert Bourne professzor szerint:

már egy enyhébb látásromlás is befolyásolja az életünket, hiszen csökken az önállóságunk, nem vezethetünk például autót. Úgy látjuk, hogy a szegényebb országokban a szám egyre nőni fog az öregedő populáció és a krónikus betegségek miatt.

A professzor azt is hozzáteszi, hogy a látáskárosultak esetében csökkennek a tanulmányi és üzleti lehetőségek, az elmaradottabb országokban pedig segíteni kell az ellátás fejlesztését.

Emiatt szükség lenne a kezelések pénzügyi támogatására, valamint jobb és újfajta módszerek alkalmazására is.

Forrás: 123RF

Magyarországon a Semmelweis Egyetem tanulmánya szerint több mint 33 ezer ember vak, a látássérültek száma pedig meghaladja a 218 ezret. Az 50 évnél idősebb emberek csaknem 1 százaléka szenved vakságban, 0,5 százalékuk súlyos, 5 százalékuk közepes és hozzávetőleg 7 százalékuknak enyhe látássérülése van.

Az amerikaiak 2013-ban 139 milliárd dollárt költöttek látásproblémáik kezelésére- derült ki a PBC kutatásából.

A kormány 47,4 milliárd dollárt vállal magára, a privát biztosítások 20,8 milliárd dollárt álltak, a közvetlen ellátás 1,8 milliárd dollár értékű volt, míg a családtagok és a betegek 71,6 milliárdot költöttek.