Miért nem jönnek haza a szakemberek?

Pretty student doing homework Beautiful Wireless Technology Computer Adolescence Student Girls Teenage Girls Women Beauty In Nature Literature Urgency Bookshelf Homework Young Adult Teenager Smiling Holding Carrying Working Studying Intelligence Learning
Pretty young student sitting at desk and doing her homework, she is connecting to the internet with a laptop
Vágólapra másolva!
Az állandósult informatikai munkaerőhiány problémájának megoldására több hosszabb kifutású állami és magánkezdeményezés is indult az elmúlt években. Azonban a már képzett, de nem itthon dolgozó munkaerő helyzetével kevesebbet foglalkoztak.
Vágólapra másolva!

Az IThon.info információs platform becslése szerint 8-10 ezer fő körül becsülhető a külföldön dolgozó informatikusok száma, akiknek hazajöveteli szándékáról és motivációjáról készítenek jelenleg átfogó trendelemzést Mi kéne, hogy hazagyere? címmel.

A sokak által emlegetett 22 ezer fős informatikus hiányra van gyors megoldás: a már képzett és gyakorlott szakemberek hazahozatala.


– mondta el Pulay Gellért, az IThon.info alapítója.

Miért vagy még ott? Forrás: Getty Images/iStockphoto/demaerre/Demaerre

Már most kiderült, hogy nem naprakész és pontatlan információkkal rendelkeznek a külföldön munkavállalók.

Közülük sokan egyetlen percet sem dolgoztak a hazai IT munkaerőpiacon, míg mások a rohamtempóban változó piac ellenére több éves információk birtokában ítélik meg a hazai helyzetet.

A fizetések mellett, a szakmai projektekről, feladatokról sincsen pontos képük, amelyek bemutatásában nagy szerep hárul a versenyszféra szereplőire.

A felmérésből egyértelműen kiderül, hogy a mikro szintű kapcsolatok, a sok-sok információ és a jó példák a leghatékonyabb motivációs tényezők a hazatéréssel kapcsolatban - mondta Pulay.